четвер, 10 жовтня 2013 17:55

Інформацію про власників нерухомості можуть зробити загальнодоступною

Дані про власників нерухомого майна можуть зробити відкритими, відповідний проект закону "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"(щодо відкритості відомостей Державного реєстру прав) був зареєстрований групою народних депутатів 8 жовтня 2013 року. Про це Gazeta.ua повідомили у консалтинговій компанії „Де Факто".

Пропонується встановити, що інформація про речові права та обтяження на нерухоме майно у формі витягу є доступною будь-якій фізичній та юридичній особі. Даний витяг за запитом має містити також інформацію про історію операцій з нерухомим майном: операцій купівлі-продажу, успадкування, іпотек, заборон відчуження, обтяжень даного об'єкта.

Відомості з обмеженим доступом (серія та номер паспорта, ідентифікаційний код), які містяться в Реєстрі, будуть надаватися лише власнику, спадкоємцям або їх уповноваженими особами. Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, відсутність доступної та достовірної інформації про нерухоме майно, що знаходиться у володінні суб'єктів господарської діяльності, значно збільшує ризики при укладанні угод між ними та зменшує можливості відстоювати свої права за такими угодами у суді.

Закритість інформації про нерухоме майно, яке знаходиться у державній та комунальній власності, уможливлює створення корупційного ринку оренди та викупу цього майна. Запровадження відкритого доступу до реєстру нерухомого майна з одночасним запровадженням процедури фіксування осіб, які отримують доступ до інформації з нього: ліквідує корупційний ринок торгівлі інформацією про речові права на нерухомість; зменшить можливості для рейдерства, яке ґрунтується на відсутності публічної інформації про власність на нерухомість, або на неефективності процедур її отримання; зменшить масштаб шахрайських схем з нерухомістю; зменшить ризики для юридичних та фізичних осіб при здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомого майна; дасть громадянам можливість мати інформацію про державне та комунальне нерухоме майно; надасть поштовх до припливу іноземних інвестицій, адже відкритий реєстр нерухомості зменшить ризики для інвесторів.

 

Зараз ви читаєте новину «Інформацію про власників нерухомості можуть зробити загальнодоступною ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути