Хлібобулочні вироби подорожчали на 15-20%, попит на них зріс на 40%, пояснюють виробники хліба.
Щоб стримати зростання ціни, потрібно тимчасово заборонити продавати за кордон українську зернову продукцію продовольчої групи в обсягах, які необхідні для забезпечення потреб внутрішнього ринку, йдеться в листі Асоціації "Борошномели України" та Всеукраїнської асоціації пекарів до президента.
"Через зростання попиту на зовнішніх ринках та сезонні фактори зростають ціни на продовольчу пшеницю. Оскільки борошно у собівартості хліба складає понад 40%, то й підвищення ціни на 15-20% є майже доконаним фактом", - пояснюють борошномели.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золотий" борщ: скільки коштують овочі
Мінекономіки вже повідомило, що виділить 160 тис. т продовольчої пшениці з Держрезерву та Аграрного фонду, щоб забезпечити переробку та реалізацію на внутрішньому ринку. Це дасть змгу виробити близько 128 тис. т борошна.
Завдяки такому кроку вдасться уникнути ажіотажного зростання цін на внутрішньому ринку, кажуть у міністерстві.
У мережі супермаркетів АТБ в умовах карантину найбільше зросли ціни на овочі борщового набору - картоплю, капусту, цибулю, моркву. Позиції подорожчали на 35-128%. Цукор зріс на 8%, макаронні вироби - на 9,5%, пшенична крупа - на 11%. Гречка подорожчала на 51%. Борошно додало в ціні 5%, а яйця - 6%.
Коментарі
1