Ексклюзиви
середа, 04 листопада 2020 18:47

"Держава не вміє управляти спиртовою галуззю" - Милованов про приватизацію спиртзаводів

"Держава не вміє управляти спиртовою галуззю" - Милованов про приватизацію спиртзаводів
Розпродаючи об'єкти спиртової газузі, держава робить правильно, вважає Тимофій Милованов. Фото: ukrspirt.com

4 листопада Фонд державного майна України оголосив про проведення вже 13-го аукціону з продажу об'єктів спиртової галузі – Мартинівського МПД, що належить до об'єктів ДП "Укрспирт". Аукціон проведуть за місяць - 4 грудня 2020 року. Стартова ціна об'єкта 31 млн 696 тис 360 грн.

Свою думку щодо розпродажу майна ДП "Укрспирт" в ексклюзивному коментарі Gazeta.ua виклав ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

"Продаючи спиртозаводи, держава робить правильно. Бо держава не вміє управляти спиртовою галуззю. І в концерні "Укрспирт" завжди були проблеми. Збитки, ліквідація підприємства, кримінальні оборудки. Виробництво спирту – це органічно функція приватного сектора. А ось держава може регулювати галузь, а не виробляти спирт", - вважає Милованов

На його думку, для української економіки така приватизація вигідна.

"Приватний сектор більш ефективний у виробництві спирту. А держава може більше заробити на податках, акцизах та продажу ліцензій і майданчиків для виробництва спирту", - пояснив ексміністр Мінекономрозвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні мають знищити ще одну монополію бандитів

Є шанс, що до України виробляти продукцію зайдуть світові бренди. І це добре, бо покупці матимуть кращий вибір, кращу якість і нижчі ціни за рахунок конкуренції. А от очевидних мінусів у приватизації немає.

"Але проблеми можуть бути. Наприклад, всі майданчики можуть купити монополісти. В такому випадку має втрутитися Антимонопольний комітет, який стежитиме за конкуренцією на ринку. А от чи справиться з цією задачею Антимонопольний комітет зараз і в майбутньому – через 5, 10 або 20 років – відкрите питання", - додав Тимофій Сергійович.

Загалом на продаж держава виставить 41 спиртзавод, що входять до держпідприємства "Укрспирт". Та ще 37 заводів, що входять до складу концерну "Укрспирт".

У скасуванні державної монополії на виробництво спирту зацікавлені виключно виробники горілки. Про це заявив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський. Водночас, держава від демонополізації галузі та продажу "Укрспирту" понесе тільки втрати, вважає Хмелевський. Державі не вдасться виручити заявлені 5 млрд грн від приватизації ДП, оскільки реальна вартість старих спиртозаводів дорівнює ціні металобрухту, впевнений експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Держава не вміє управляти спиртовою галуззю" - Милованов про приватизацію спиртзаводів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути