четвер, 25 червня 2020 17:34

Глава ДКАУ Усов шляхом тиску залучив адмінресурс у вигляді КБ "Південне" і "Південмаш" для медійного захисту - Чаплига

Глава ДКАУ Усов шляхом тиску залучив адмінресурс у вигляді КБ "Південне" і "Південмаш" для медійного захисту - Чаплига
Володимир Усов. Фото: nkau.gov.ua

Керівник Державного космічного агентства України (ДКАУ) Володимир Усов, звільнити якого вимагають близько 100 парламентаріїв у своєму зверненні до глави уряду Дениса Шмигаля і міністра економрозвитку Ігоря Петрашка, тисне на підконтрольні йому підприємства, щоб вони публічно виявляли йому підтримку.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявив екс-представник Уповноваженого ВРУ з прав людини, політичний експерт і правозахисник Михайло Чаплига.

На його думку, таким чином Усов намагається зберегти за собою крісло глави ДКАУ, яке почало хитатися у зв'язку з численними скандалами навколо його персони. "Вова скаржиться, що його ображають в пресі. Хлопець, звичайно, відзначився: судячи з публікацій у ЗМІ, продав за 20 мільйонів безкоштовні підручники школам Миколаївської області, гордо назвавши це стартапом, отримав інвестиції від фонду Абрамовича для свого іншого "бізнес"-проекту і так далі. Все це є в пресі і судових реєстрах", - написав Чаплига.

При цьому він зазначив, що в Усова немає бачення і стратегії повноцінного розвитку галузі, він лише хоче перенаправити гроші з держбюджету на приватників. "Плани у нього такі: пустити в космічну галузь приватні руки і передати їм державні кошти. В принципі, все. Так ось, Вову образили тим, що пригадали всі ці грішки, у відповідь на що головний "космонавт", недовго думаючи, привернув адмінресурс у вигляді КБ "Південне" і "Південмаш", - розповів правозахисник.

Чаплига наголосив, що таким чином Усов використовує службове становище у своїх особистих цілях. "У світлі того, що той же "Південмаш" сидить на сухарях без зарплат уже майже рік, Усов використовує службове становище, щоб тиснути на свої підприємства для їх публічної підтримки. Так, два дні поспіль молоде дарування викладає звернення до президента від цих підприємств з викладом того, як добре їм зажилось при новому очільнику. З керівником "Південмашу", за моєю інформацією, Усов і Ко домовилися в обмін на ініціативу проштовхнути списання боргів через ВРУ. А борги там чималі, скажімо так. Менеджмент на межі фантастики. Цікаво, а профільний міністр Петрашко що з цього приводу думає?", - запитує екс-представник Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Він також розповів, що коли спробував особисто задати питання Володимиру Усову на його сторінці в Facebook, той його просто "забанив". "Я вирішив відвідати сторінку цього "космонавта ". І чорт смикнув написати йому коммент з питанням щодо даних з відкритого судового реєстру з посиланнями... В результаті я в бані у цього мегачиновника і "космонавта". Ось така у нас публічна комунікація вийшла. А шкода... Мені як червонодипломному випускнику ФАКСу (факультету авіаційно-космічних систем) було вкрай цікаво дізнатися точку зору видатного "космонавта" Усова", - резюмував Чаплига.

Нагадаємо, Володимир Усов очолює ДКАУ з початку лютого 2020 року. Напередодні його призначення стало відомо, що одна з компаній Усова - "Гуттенбергз" - є фігурантом кримінальної справи ДБР. Про це повідомило "Слідство.Інфо" з посиланням на матеріали судового реєстру. Крім того, як стверджує "Главком", заповнюючи декларацію в якості кандидата на посаду глави ДКАУ, Усов вказав в ній недостовірні дані. Пізніше стало відомо, що компанія Kwambio, заснована Усовим в 2013 році, в грудні 2017-го отримала $500 тис. інвестицій від венчурного фонду Impulse VC, головним інвестором якого є російський мільярдер Роман Абрамович.

Зараз ви читаєте новину «Глава ДКАУ Усов шляхом тиску залучив адмінресурс у вигляді КБ "Південне" і "Південмаш" для медійного захисту - Чаплига». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути