Ексклюзиви
вівторок, 29 жовтня 2019 10:21

Фармак спростував чутки про монополізацію виробництва "Корвалолу"

Фармак спростував чутки про монополізацію виробництва "Корвалолу"
Монополії не буде: "Фармак" розвінчав міф щодо "Корвалолу"

Жодної монополії на лікарський засіб – седативний препарат немає, є лише виключні права компанії "Фармак" на торгову марку "Корвалол".

Про це заявили 28 жовтня під час прес-конференції у столиці представники компанії. Будь-який виробник може випускати цей препарат, але під іншою назвою.

Нагадаємо, що судові процеси щодо ТМ "Корвалол" тривають з 2005 року, відколи "Фармацевтична фірма "Дарниця" зареєструвала препарат під назвою "Корвалол-Дарниця". Сам лікарський засіб створили у 1959 році як аналог до "Валокардину" - серцево-судинного препарату німецького виробництва. Первинно "Корвалол" виробляв Київський хіміко-фармацевтичний завод ім. М.В. Ломоносова. У 1991 році "Фармак" став правонаступником заводу і відтоді єдиним виробником цього лікарського засобу на пострадянському просторі. Інформація про те, що "Корвалол" виробляли 70 фармацевтичних підприємств СРСР, - недостовірна.

"Історія з "Валокардином" - це приклад сумлінної конкуренції. Тому, що "Валокардин" аналогічний до "Корвалолу". Але ми випускаємо його під своєю назвою. Монополії на цей лікарський засіб немає, не було та не може бути. Ми лише захищаємо своє право на добре відому марку "Корвалол Corvalolum", тобто право на саме позначення. Сам препарат з усіма складниками не захищений патентом і він не охороняється в Україні з погляду інтелектуальної власності. Його може продукувати будь-який завод, але під власною назвою та брендом", - говорить Дмитро Таранчук, директор із правового забезпечення ПАТ "Фармак".

ТМ "Корвалол" захищена в 15 країнах Європи та Середньої Азії. На модернізацію лінії з виробництва препарату компанія "Фармак" витратила 14 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа "про Корвалол" стала рекордсменом України за термінами розгляду

"Ми доклали багато зусиль, щоб кінцевий споживач розумів, що "Корвалол" - це продукт компанії "Фармак". Згідно з соціологічним опитуванням, близько 57% респондентів пов'язують назву засобу саме з нашою компанією. В перший рік, коли наш конкурент вивів продукт на ринок з аналогічною назвою, ми втратили більше третини наших продажів", - зазначила Сусана Халілова, директор з маркетингу та продажів ПАТ "Фармак".

Назва "Корвалол Corvalolum" згідно з рішенням господарських судів усіх інстанцій 2009-2010 років використовувалась лише "Фармаком" як найменування лікарського засобу. Присутність на фармацевтичному ринку такого ж препарату від заводу "Дарниця" спровокувала недобросовісну конкуренцію. Компанія "Фармак" продовжує відстоювати свої права у судовому порядку. Наступне засідання по справі "Корвалолу" відбудеться 30 жовтня у Господарському суді Києва.

Довідка: Компанія "Фармак" - лідер фармацевтичної галузі України. Завод представляє понад 250 лікарських засобів і щорічно запускає на ринок близько 20 нових препаратів. "Фармак" експортує продукцію до 20 країн світу та здійснює контрактне виробництво для понад 10 європейських підприємств. Компанія стала єдиним вітчизняним фармвиробником, який увійшов до ТОП-100 платників податків. АТ "Фармак" бере участь в урядовій програмі, за якою люди можуть отримувати лікарські препарати безоплатно чи зі знижкою.

Зараз ви читаєте новину «Фармак спростував чутки про монополізацію виробництва "Корвалолу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути