пʼятниця, 16 січня 2015 17:07

Європейці хочуть відрізати Путіна від газового ринку - Focus

Європейці хочуть відрізати Путіна від газового ринку - Focus
Фото: slovoidilo.ua


Європейський Союз суттєво зменшив споживання російського газу в 2014 році. Це свідчить про те, що країни Європи намагаються позбутися газової залежності від Кремля.

"В останні дні до російського президента Володимира Путіна надходять виключно погані новини", - пише оглядач німецького журналу Focus Майке Кнорре.

Падає ціна на нафту, західні санкції створюють масу проблем Росії, економісти дають негативні прогнози, рейтингове агентство Fitch зменшує кредитний рейтинг Росії до BBB - з перспективою зниження до "сміттєвого" рівня. До того ж днями замглави Мінекономрозвитку Ведєв шокував "прогнозом-жахіттям", згідно з яким до березня-квітня інфляція буде перебувати на рівні 15-17%.

"І от тепер під загрозою опиняється досі найефективніша зовнішньополітична зброя Путіна - постачання газу за кордон. Аж до недавнього часу Путін постійно погрожував перекрити газовий вентиль сусіднім державам, проте тепер цьому прийшов кінець", - вважає журналіст.

За останній рік обсяги газу, поставленого Росією, впали до мінімуму за десять років. У 2014 році "Газпром" поставив в західноєвропейські країни лише 195 млрд кубометрів блакитного палива, що на 10% менше, ніж у 2013 році, а за період з листопада 2014 по січень 2015 року, за даними німецького видання Deutsche Wirtschaftsnachrichten, посилається на інформацію російської Митної служби, обсяги поставок скоротилися на 16% порівняно з показниками роком раніше.

Почасти зниженню попиту на російський газ сприяла м'яка зима у Європі, проте більш значущою причиною стала політика ЄС та України щодо зменшення залежності від природного газу з Росії, яка, як зазначив аналітик банку UBS Максим Мошков, "починає приносити результати".

Росії взагалі стає дедалі складніше знаходити собі покупців у Європі, додає Майке Кнорре. Так, у грудні Росія відмовилася від будівництва газопроводу "Південний потік".

Нагадаємо, що глава "Газпрому" Олексій Міллер під час зустрічі з заступником голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем заявив, що Росія має намір припинити транзит газу в Європу через територію України і збудувати новий газопровід до Туреччини. ЄС, за задумом Москви, має в найближчі роки пристосувати свою інфраструктуру до транспортування газу від кордону з Туреччиною.

"Чим більше в Росії буде таких проектів, тим швидше рухне її економіка. Цей проект подібний до Південного потоку. Тільки вони його трішки розвернули на бік і включили транзитну Туреччину. Він складний, бо потрібно збудувати труби через Чорне море, по території Туреччини. Окрім цього, потрібно, щоб Європейський союз захотів пристати на пропозицію "Газпрому" брати газ з грецького боку грецько-турецького кордону.У Європи немає великих промислових споживачів газу. Традиційно південна Європа не газоємна. Тому це їх не цікавить", - розповів Gazeta.ua Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія 21".

 

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Європейці хочуть відрізати Путіна від газового ринку - Focus». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути