понеділок, 18 лютого 2013 21:40

Є країни, які беруть в МВФ набагато більше грошей, ніж Україна - експерт

Є країни, які беруть в МВФ набагато більше грошей, ніж Україна - експерт
Фото: obozrevatel.com

Україна є п'ятим за величиною коштів їх реципієнтом від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це сьогодні під час прес-конференції розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Україна є п'ятим за величиною реципієнтом коштів від МВФ. Сума, яка для неї була зарезервована, принаймні на серпень 2012 року, - це 18 мільярдів доларі: 3 мільярди за попередньою програмою і 15 мільярдів за програмою, яка на сьогодні обговорюється", - сказав Устенко.

За його словами, не можна навіть порівнювати суму, яка зарезервована для України, з тими сумами, які отримують лідери фінансової підтримки від МВФ.

"Перш за все, це Греція - 44 мільярди доларів, Португалія - 43,9 мільярда доларів, Ірландія - 36 мільярда доларів, наша сусідка Польща - 35,5 мільярда, практично в два рази більше, ніж для України зарезервовано, з її 18 мільярдами доларів. Далі йде Румунія - 5,7 мільярда доларів, Сербія - 1,73 мільярда, Македонія і Молдова - трохи менше 1 мільярда", - повідомив Устенко.

Експерт наголосив, що конкуренція за кредити МВФ є дуже високою, оскільки Фонд оперує обмеженими сумами.

"Якщо у вас є всього лиш 300 мільярдів доларів, а це відповідає десь півторарічному ВВП України, то навіть цих 300 мільярдів не вистачить для всіх", - наголосив Устенко.

Він додав, що Україна в плані можливостей отримання фінансової допомоги значно програє іншим реципієнтам МВФ, які входять до Європейського Союзу.

"Для більшості країн Європи можливе використання не тільки програм "стенд-бай" від МВФ, але й програми самого ЄС для підтримки країн в умовах кризи. Однак, для країни ці програми закриті", - підсумував Устенко.

Зараз ви читаєте новину «Є країни, які беруть в МВФ набагато більше грошей, ніж Україна - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути