Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2018 12:26

Експерти розповіли, скільки втрачає лісова галузь від заборони вивозити ліс

Експерти розповіли, скільки втрачає лісова галузь від заборони вивозити ліс
Екологічна ліга України опублікувала звіт про стан лісового господарства в Україні. Фото: Народна Правда

23 серпня Екологічною лігою України було оприлюднено звіт про "Катастрофічні наслідки відсутності державної лісової політики". Об'єднання, що вивчає проблеми стану лісів та екологічні та соціально-економічні проблеми лісового господарства, зазначило, що нещодавні дії Укрзалізниці і Державної податкової служби привели до іміджевих та економічних втрат, як всієї країни, так і прем'єр-міністра та керівників відомств" – зазначається у звіті організації.

У головному фокусі звіту наведені наслідки прийнятих рішень виконавчої влади. У звіті проаналізували економічні наслідки прийнятих рішень.

"Згідно з розрахунками спеціалістами галузі, прямі фінансові втрати виробників склали 15 млн грн. Розпорядження Укрзалізниці ЦЦЩ/144 щодо заборони експорту перевезень вантажів за кодом 4401 створило проблеми з реалізацією дров для постійних лісокористувачів та повністю паралізувало роботу приватних суб'єктів господарської діяльності, що займаються виробництвом та реалізацією на експорт тріски та пілет" – йдеться у звіті.

Експерти зазначають, що зазначені обставини призвели до накопичення залишків дров'яної деревини на складах лісгоспів. За інформацією на складах знаходиться близько 750 тис. куб. м деревини, в тому числі 350 тис. куб. м дров паливних. До запровадження обмежень на складах лісгоспів знаходилось близько 500 тис. куб. м, з яких 250 дров.

За слова авторів, експортери були змушені переадресувати свої вагони (знову оплативши зворотній рух вагонів) на внутрішній ринок та продати дрова по значно меншим цінам. За попередніми даними за рахунок різниці в цінах постачальники втратили 5 млн грн та на переадресацію вагонів витратили близько 10 млн грн.

В матеріалах звіту зазначається, що дії органів виконавчої влади фактично заохочують поширення контрабанди лісу і незаконні вирубки, через те, що позбавляють підприємств можливостей нормального функціонування і своєчасної виплати заробітної плати.

"Лісова проблема" свідчить про наявність системних недоліків в державному управлінні України, відсутності ефективної інституційної системи самоконтролю і корекції публічного адміністрування. Володимир Гройсман, як прем'єр-міністр, вже давно повинен був поставити запитання податківцям і митникам: "На яких підставах видаються митні декларації і який рівень дотримання законодавства про митне оформлення угод з експорту лісу?". Однак, він не ставив це запитання і до передвиборного року. Чому? Тому, що це потрібно йому для власного політичного піару, а не для вирішення проблеми, як такої, і тим більше, не для боротьби з корупцією" – пише Екологічна ліга України.

Лісова галузь в Україні має чималий потенціал розвитку. Проте сьогодні лісове господарство живе за радянськими стандартами в українських реаліях. Cтан лісу залежить від багатьох - і від Верховної Ради, і Кабміну, бізнес-спільноти, громадських організацій та місцевих громад.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, скільки втрачає лісова галузь від заборони вивозити ліс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути