Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2013 12:12

Експерти розповіли, чому Україна припинила купувати російський газ

Експерти розповіли, чому Україна припинила купувати російський газ
"Нафтогаз" не планує купувати газ у "Газпрому" до кінця поточного року. Фото: zn.ua

Основною причиною призупинення НАК "Нафтогаз України" закупівлі газу в "Газпрому" є невизначеність з вартістю блакитного палива.

Про це розповів директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пікін у ефірі радіо "Голос столиці".

Зараз ціна на російський газ становить близько 400 доларів за 1 тисячу кубометрів. І це дуже обмежує подальший розвиток імпорту. Більше того, імпорт за останні роки тільки знижувався. За останні 10 місяців падіння закупівель від Росії становило 16%", - зазначив Пікін.

У свою чергу, експерт з енергетичних питань Олена Вітер зауважила, що з листопада Україна мала би купувати газ російський за ціною вищою, ніж у жовтні.

"Враховуючи, що у вересні Україна купувала газ по 407 доларів, у жовтні - по 411, і якби Україна закуповувала газ у листопаді, це могла б бути ще більша ціна. Очевидно, щоб не допускати ще більшої оплати, український уряд закупив достатньо газу заздалегідь для того, щоб утриматися від нинішньої купівлі газу", - зазначив Пікін.

Нагадаємо, сьогодні ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили, що "Нафтогаз" не планує купувати газ у "Газпрому" до кінця поточного року. Натомість держхолдинг використовуватиме запаси газу з підземних сховищ.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, чому Україна припинила купувати російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути