понеділок, 09 липня 2018 10:27

Експерти пояснили, чому свинина постійно дорожчатиме

Автор: agro-business
  Чому дорожчає свинина
Чому дорожчає свинина

Експерти прогнозують подорожчання свинини до кінця року. Ціна на свинину підскочить на 10%.

На це вплинула вартість кормів, переважна частина яких - це зернові, пише Мінпром.

"Є підстави очікувати подальшого зростання цін на свинину 2018-го, яке до грудня, за нашими оцінками, може становити до 10%", - сказала доктор економічних наук Ольга Боднар з Інституту аграрної економіки.

До того ж на постійне подорожчання м'яса вплинуло скорочення поголів'я через спалах АЧС. Додатково збільшили обсяги експорту м'яса свиней. Торік Україна збільшила закордонні поставки охолодженого і мороженого м'яса свиней в 1,5 раза проти 2016 року - до 4,9 тис. т).

"На зростання ціни на м'ясо впливатимуть такі фактори як зростання рівня доходів населення. Це може спровокувати цінове зростання на продовольчих ринках, як це сталося торік. Також зростання вартості кормів, переважна частина яких – це зернові. Вони в першій половині цього року вже подорожчали на 20-25%", - каже Ольга Бондар.

Загалом свинина почала дорожчати на початку минулого року і стабілізувалася лише в травні 2018-го. Закупівельні ціни на свиней І та ІІ категорій упродовж минулого року зросли в півтора рази – з 29 379 гривень за тонну до 44 278 гривень за тонну, пише agro-business.

Торік найбільші стрибки цін експерти зафіксували з травня по червень та з вересня по жовтень.

З початку 2018-го свинина додавала в ціні 1% кожен місяць. Зупинилася ця тенденція в травні – ціни почали знижуватися. Так закупівельна вартість живця склала 44 752 гривні за тонну. Це на 3,3% нижче за квітень цього року.

Нині котирування на живця свиней зупинилися на позначці 44-46 гривень за кілограм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна на 40% знизила виробництво житнього хліба

В Україні курятина користується попитом як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Водночас свинина забезпечує лише внутрішній ринок. Її експортний потенціал обмежений через поширення африканської чуми свиней.

Найменш популярне м'ясо серед українців — яловичина.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чому свинина постійно дорожчатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути