вівторок, 25 лютого 2020 15:50

Експерти пояснили, чому з'являються "космічні" платіжки за тепло

Київтеплоенерго перерахує киянці платіжку за тепло. За опалення 4-кімнатного столичного житла жінці надіслали рахунок 53 тис. грн. Виявилося, що її квартира - єдина у будинку без індивідуального лічильника тепла.

"Є відповідне рішення, де йдеться, що всі втрати теплової енергії, гарячої та холодної води у багатоквартирних будинках розподіляються між мешканцями, які там проживають. Це роблять, щоб стимулювати термомодернізацію старих будівель. Насправді ж держава самоусунулася від вирішення проблеми, а скинула її на жителів будинку", - розповів Gazeta.ua експерт з енергетики Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Автор: spilka.pro
  У Києві мешканка багатоповерхівки отримала платіжку на суму 52 932,18 грн за опалення 4-кімнатної квартири площею 127,3 кв м.
У Києві мешканка багатоповерхівки отримала платіжку на суму 52 932,18 грн за опалення 4-кімнатної квартири площею 127,3 кв м.

Директор дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко пояснює, що локальні монополісти — водоканали, теплокомуненерго користуються ситуацією та власну безгосподарність закривають за рахунок споживачів.

"У законі про комерційний облік водопостачання і теплопостачання, засобом комерційного обліку визначають загальнобудинковий, а не квартирний лічильник. Тобто, якщо прорвало трубу, то водоканал усі втрати абсолютно законно розподіляє між мешканцями будинку. Сума платіжки залежить від кількості людей, які проживають у квартирі", - каже Сергієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де українці отримують найбільші комунальні платіжки

Додає, що мешканцям квартири без індивідуального лічильника спожите тепло потрібно рахувати за нормативами.

"Втрати у будинку варто розкидати на всіх мешканців, незалежно від того, чи мають вони лічильник. Абсолютно закономірно, що після цього почнуться протести людей. У цьому винен Комітет житлово-комунального господарства Верховної Ради минулого скликання, який розробляв нову редакцію житлово-комунального закону і законопроєкт про комерційний облік. Якщо справедливо, то усі втрати будинку найкраще перекласти на надавачів послуг. Прописати, наприклад, що вони не можуть перевищувати 5%. Тоді водоканали та теплокомуненерго були б зацікавлені у менших втратах. А так навіщо перейматися станом комунальних мереж, тим, що протікають труби та їх постійно латають", - пояснює Сергієнко.

У лютому газ для населення подешевшав на 15% порівняно з ціною у січні. Без податків, націнки газзбутів і витрат на транспортування ціна газу становить 3,95 тис. грн за тис. куб. м. Це на 37% дешевше за лютий 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чому з'являються "космічні" платіжки за тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути