Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2018 08:59

Експерт спрогнозував подальше падіння гривні

Експерт спрогнозував подальше падіння гривні
В Держбюджеті на 2018 рік закладена подальша девальвація гривні мінімум до 30 гривень за долар. Фото: kordon.in.ua

Поки курс гривні буде падати, доти зростатимуть ціни на енергоносії. НБУ не варто очікувати стабільної гривні при чинному уряді і керівництві.

Про це розповів Андрій Новак, економічний експерт, передає "24 Канал". Він пояснив: "Енергоносії в Україні – здебільшого імпортні, як газ, так і нафтопродукти й вугілля. Тому є пряма залежність курсу гривні і цін на енергоносії. Це викликає ланцюгову реакцію – підвищення на всі без винятку товари і послуги".

Також Новак вважає, що гривня і далі продовжить падіння. Хоча, наголошує експерт, уже 2 роки для цього немає економічних і фінансових причин. Адже в Україні збалансована зовнішня торгівля, постійно йде потік валюти від заробітчан, які щороку складають від $8 млрд до $12 млрд. А також останні 3 з половиню роки Україна отримує найбільшу зовнішню фінансову підтримку.

Фахівець стверджує: "Гривня вже давно мала бути стабільною і поступово зміцнюватися. Тому девальвація гривні штучна. Таким чином уряд, по-перше, наповнює Держбюджет через інфляційний ефект, по-друге, задовольняє апетити експортерів, де-факто, головних політичних груп в Україні. Для експортерів чим дорожча іноземна валюта, тим краще. Тому що в них валютна виручка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якій валюті українці довіряють найбільше

Тому переконаний, що при чинному уряді і керівництві НБУ не варто очікувати стабільної гривні. В Держбюджеті на 2018 рік закладена подальша девальвація гривні мінімум до 30 гривень за долар. Не виключено, наголошує Новак, що уряд і НБУ захочуть виконати і перевиконати план з девальвації.

Падіння курсу гривні було викликане значними бюджетними виплатами в кінці року і зростанням попиту на валюту серед імпортерів.
"Це сезонний фактор. У грудні була велика трата бюджетних коштів. Подвійна виплата пенсій. Тепер ці гроші тиснуть на курс на початку року", - розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Зараз ви читаєте новину «Експерт спрогнозував подальше падіння гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути