пʼятниця, 14 квітня 2017 21:10

Експерт розповів, скільки українців виїхали на роботу в Польщу

Експерт розповів, скільки українців виїхали на роботу в Польщу
Українці їдуть на півроку на сезонні роботи: збір полуниці, робота на фермах чи складах. Фото:zn.ua

Офіційно в Польщі працюють 1,2 млн українців. До кінця 2017-го наших заробітчан у цій країні буде 2 млн. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"2013 року наших заробітчан в Польщі було 400 тисяч. Середня зарплата українців 500-700 євро. Виїжджають переважно на півроку. Це сезонні роботи: збір полуниці, робота на фермах чи складах. 109 тисяч українців мають довгострокові дозволи на роботу. Вони працюють програмістами, у промисловості, на будівництві, в науково- дослідних інститутах. Українцям значно спростили виїзд на роботу до Польщі. З січня 2017-го кількість виданих дозволів зросла на 40 відсотків, порівняно з минулим роком", - каже Охріменко.

За словами експерта, раніше до Польщі більше їхали з західних областей. Тепер із усієї України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НБУ похвалилися нововведенням для заробітчан

"Чимало киян виїхали на заробітки до Польщі. З Черкаської, Вінницької, Чернігівської областей їдуть. Хоча раніше більше їздили в Росію. За останні два роки російський напрям став непопулярним. Високі зарплати залишились у Москві та Сибіру. Українцям вигідніше їхати в Польщу, там більші заробітки. Ще додалися заробітчани з Донецької та Луганської області. Їм дають дозвіл на тимчасове проживання, офіційну роботу", - додає він.

Найближчі 2-3 роки кількість заробітчан буде зростати.

"Польщі потрібна робоча сила. Бо їхні громадяни їдуть на заробітки в Німеччину, Австрію, Ірландію. Більшість поляків позитивно ставляться до українців. У містах є цілі квартали, де живуть наші громадяни. У Вроцлавському воєводстві в школах створили класи, де викладають українською. Поляки не сприймають наших заробітчан, як конкурентів на ринку праці", - зазначив Олександр Охріменко.

В Україні налічується близько 1,8 млн безробітних. Це приблизно 8,5% від всього працездатного населення.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, скільки українців виїхали на роботу в Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути