пʼятниця, 17 листопада 2017 21:10

Експерт розповів, чому відрізняються ціни в різних областях

Експерт розповів, чому відрізняються ціни в різних областях
Мережі супермаркетів можуть впливати на інфляцію і стримувати ріст цін. Фото: njbmagazine.com

На ціни в областях впливає кількість торговельних мереж, оптових ринків, які працюють у регіоні.

"Чому в південному регіоні ціна на овочі буває вищою, ніж у західному, куди їх привозять? Найбільше мереж магазинів у Західній Україні. А в Одесі одна мережа займає відчутну частку ринку. І найбільше росли ціни в Одесі. Оптового ринку у них практично немає, "7-й кілометр" відмирає. А от львівський "Шувар" збиває всіх. Може, хтось і хотів би більше заробляти, але не виходить. Вони тягнуть продукцію не лише з України, а й з Європи", - розповів в інтерв'ю AgroPolit директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто відновлювати державне регулювання цін

Ціни в Києві ефективно регулюють продовольчі ярмарки, які проводять у мікрорайонах.

"Там вартість продуктів на 15—20% нижча. Оптовий ринок "Столичний" мав виконувати таку ж саму роль, як у Львові "Шувар". Але сьогодні там невигідно купувати навіть 5 кілограмів, бо ціна — як у магазині", - каже експерт.

За словами директора асоціації постачальників торговельних мереж, мережі супермаркетів можуть впливати на інфляцію і стримувати ріст цін.

"Наукові досліди показують, що на рівень інфляції в США впливає торгова мережа WallMart Stores. Вона настільки жорстко контролює продуктові ринки, що фактично гальмує інфляцію. У нас торгові мережі можуть так само робити. І їм цікаво стримувати ріст цін, адже вони заробляють на великих об'ємах продажів. А коли ціни ростуть, то купівельна спроможність падає", - додав Дорошенко.

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин запропонував відновити державне регулювання цін на продукти харчування в Україні. Його скасували з 1 липня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому відрізняються ціни в різних областях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути