середа, 06 червня 2018 21:10

Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку

Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку
В Україні не можна встановити чіткий рівень абонплати. Адже не всі домогосподарства мають індивідуальні лічильники. Фото: KP.UA

Найближчим часом в Україні не введуть абонплату на газ, тепло і воду.

"Минулого року вона викликала обурення населення через свою несправедливість. Попередній склад Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг не встиг змінити методику. Наступному для цього потрібен час", - розповіла Gazeta.ua член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

За словами експерта, Україні потрібно відмовитися від абонплати. Натомість перейти до двоставкового тарифу. Він діє в Європі.

"Тоді існуватиме один обов'язковий платіж. Так, у ЄС він складає близько 50 євро на рік. Решта сплачується за кількістю спожитого газу. Ця формула є оптимальною для України. Так, люди сплачуватимуть 50-100 гривень один раз на рік. Щоб перекрити сезонні коливання у час, коли знижується споживання ресурсів. Решту платитимуть за фактично спожитий газ", - каже Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тариф на холодну воду піднімуть на 50%

В Україні не всі мають індивідуальні лічильники. Тому не можливо чітко встановити рівень абонплати.

"Європа ж веде 100% індивідуальний облік. Там знають, скільки енергоносіїв споживає конкретне домогосподарство. Маючи таку статистику за три роки, можна встановлювати абонплату. Україні говорити про це ще рано", - підсумувала експерт.

НКРЕКП 28 березня 2017 року вирішила ввести в дію абонплату за розподіл газу. Пізніше комісія повідомила, що має намір відтермінувати введення абонентської плати за користування газовою інфраструктурою як мінімум на 3 місяці.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, чому не запровадять абонплату на комуналку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути