четвер, 01 лютого 2018 13:05

Експерт пояснила, як зміниться вартість м'яса у 2018 році

Експерт пояснила, як зміниться вартість м'яса у 2018 році
За 2017 рік найбільше подорожчала яловичина. Найменше - курятина. Фото: Днепр Час

2018 року ціни на м'ясо зростатимуть через підвищення попиту і скорочення поголів'я великої рогатої худоби і свиней.

"У зв'язку із запланованим підвищення з другого кварталу 2018 року мінімальної зарплати до 4200 гривень, існує загроза зростання роздрібних цін на м'ясо", - вважає старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Світлана Пашко, пише УНІАН.

За її словами, минулого року роздрібна ціна на м'ясо зросла в середньому на 30,4-46,1%. Водночас середня заробітна плата з січня по листопад 2017 року збільшилася з 6008 грн до 7479 грн.

"Крім того, у 2018 році очікується скорочення поголів'я великої рогатої худоби і свиней через зростання цін на корми і часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней", - додала експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські ціни на продукти зрівнялися з європейськими

Іншими чинниками зростання цін на м'ясо буде подорожчання комунальних платежів і ветеринарних послуг, індексація пенсій громадян, сезонне збільшення внутрішнього попиту і зростання експорту продукту. Безпосередньо на вартість м'яса вплине знецінення національної валюти до долара і євро.

"Минулого року найбільше подорожчала яловичина. Так, у кінці 2016 року кілограм яловичини без кістки в середньому коштував 85,02 гривень, а у грудні 2017 року – 117,77 гривні. За аналогічний період роздрібна ціна свинини з кісткою збільшилася з 67,26 гривні за кілограм до 93 гривень. Найменше зросла роздрібна ціна на м'ясо птиці. У грудні 2016 року вона коштувала 41,34 гривні за кілограм, а в грудні 2017 року - 53,91 гривні", - підсумувала Світлана Пашко.

Із січня Україна перейшла на новий тип моніторингу продуктів, товарів та послуг, на підставі яких розраховується інфляція. Новий перелік продуктів став більш розширеним. Замість 23 соціальних найменувань тепер моніторингу підлягає 31 позиція. Серед нових продуктів ті, вартість яких викликала резонанс цього року: куряче філе, батон, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку, крупа манна, ячна, пшоно, яблука та риба морожена.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, як зміниться вартість м'яса у 2018 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути