субота, 02 лютого 2013 16:44

Екс-чиновник НБУ: влада заграє з бідними, коли говорить про підвищення тарифів для багатих

Екс-чиновник НБУ: влада заграє з бідними, коли говорить про підвищення тарифів для багатих
Ігор Шумило Фото: feg.org.ua

Державна машина абсолютно не готова до кардинальної зміни соціальної політики щодо перерозподілу десятків мільярдів гривень, що зникають в прірви "Нафтогазу" нібито на користь незахищених верств населення.

Таку думку в статті для ZN.UA висловив екс-директор генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Ігор Шумило, коментуючи заяви уряду про те, що необхідне МВФ підвищення тарифів на газ вигідне бідним і буде відбуватися виключно за рахунок багатих.

"Триває загравання з малозабезпеченим населенням щодо тарифів на газ, електроенергію, житлово-комунальні послуги, соціальних пільг. Оскільки є чітке розуміння, що подальше обкрадання бідних (а це практично більшість населення) при шаленому збагаченні маленької купки "своїх" може швидко призвести до соціального вибуху. Разом з тим державна машина абсолютно не готова до кардинальної зміни соціальної політики щодо перерозподілу десятків мільярдів гривень, зникаючих в прірви "Нафтогазу" нібито на користь незахищених верств населення", - пише Шумило.

"Чи готові вони (влада - ред.) принести в жертву свої бізнес-інтереси? Відповідь - ні. Тільки інтереси простих людей, чужих чи не настільки "своїх" бізнес-груп", - вважає екс-чиновник НБУ.

"Зрозуміло, що влада готова і на деякі зміни. Особливо якщо вони не зачіпають найближчого кола, б'ють по чужих (у тому числі і по олігархам), є гарною дубиною для більш-менш своїх (те ж трансферне ціноутворення)", - додає експерт .

"А значить, попереду складні переговори з МВФ і ще більш складне узгодження у владній команді", - вважає Шумило.

Нагадаємо, Ігор Шумило обіймав посаду директора генерального економічного департаменту Національного банку, і був звільнений в кінці серпня 2012 року. Цей напрямок він курирував в НБУ з жовтня 2003 року.

Колеги та банкіри називали його одним з найбільш досвідчених чиновників НБУ, здатним вести професійний діалог на будь-якому рівні.

За їх словами, представники МВФ в 2010 році рекомендували керівництву країни після відходу Володимира Стельмаха призначити главою центробанку саме Шумило, відзначаючи його відкритість, принциповість, незаангажованість і вміння аналізувати економічні процеси, що відбуваються.

Зараз ви читаєте новину «Екс-чиновник НБУ: влада заграє з бідними, коли говорить про підвищення тарифів для багатих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути