вівторок, 08 грудня 2020 17:51

Дешеві реагенти за завищеними цінами: як зрозуміти, що тест на коронавірус дав хибний результат

Дешеві реагенти за завищеними цінами: як зрозуміти, що тест на коронавірус дав хибний результат
Українські лабораторії купують дешеві реагенти сумнівної якості. Фото: pexels.com

Зі спірними результатами тестів на коронавірус зіткнулися тисячі українців. Лабораторії використовують дешеві російські, українські чи китайські реагенти, що призводить до помилкових результатів.

В Україні тест на Covid-19 може показати негативний результат навіть у того, хто насправді хворий на коронавірус. Ціна такого дослідження досягає 1,5-2,5 тис. грн. Цих грошей вистачило б на купівлю найдорожчих і точних реагентів, розповідає Obozrevatel.

Замість цього українські лабораторії купують дешеві реагенти сумнівної якості і просять переплатити за них в кілька разів більше від реальної вартості. Проте часто українські тести не мають сертифікацію в ЄС і не відповідають міжнародним стандартам якості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Covid-19: якою є реальна кількість інфікованих в Україні

Лише одна лабораторія у Києві використовує тест-системи, які визнають в ЄС. Решта ж або не розкриває інформацію, або віддає перевагу дешевшим аналогам.

Якщо симптоми тільки проявилися і ви зробили тест у тій лабораторії, яка користується дешевими реагентами, ймовірно, ви отримаєте помилково негативні результати.

Щоб мінімізувати ймовірність отримання хибного результату, потрібно дотримуватись простих правил. По-перше, довіряти можна лише тим лабораторіям, які використовують тести з високою чутливістю. Що меншу кількість копій вірусу виявляє тест-система, то краще.

Також бажано не користуватися послугами лабораторій, які не вимагають показати паспорт та беруть аналіз тільки з ротової порожнини або тільки з носа.

Україна закупить 1,2 млн ПЛР-тестів для діагностики коронавірусної інфекції.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві реагенти за завищеними цінами: як зрозуміти, що тест на коронавірус дав хибний результат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути