середа, 14 січня 2015 14:05

Справи Путіна кепські: 2015 рік може не пережити - Die Welt

Справи Путіна кепські: 2015 рік може не пережити - Die Welt
Фото: bigmir.net

Сьогодні паралелі між Росією 2015 року і Радянським Союзом 1991-го очевидні, пише німецька газета Die Welt.

"Зміна влади в Росії не відбулася невідомо від чого. Радянська економіка була підірвана: ціна на нафту була дуже низькою, а війна в Афганістані пожирала гігантські бюджетні кошти", - нагадує журналіст Філіп П'ятов.

"Якщо слідувати логіці Путіна, ситуація в Росії не така вже страшна: він пророкує їй блискуче майбутнє, в якому немає місця низькими цінами на нафту і нестабільності національної валюти", - йдеться в статті.

Його остання прес-конференція звучала так, ніби в Росії немає ніякої кризи. Путін підкреслив, що державний бюджет збалансований, пенсії зросли, країна зібрала рекордний урожай. Що стосується відтоку капіталу, низьких цін на нафту і інфляції, то все це, за його словами, створює проблеми для російської економіки, але найпізніше за два роки вона відновить своє зростання. У кризи, як заявив Путін, є навіть позитивні сторони: російська економіка нарешті диверсифікується, замість того щоб сидіти на продажу своєї сировини. "Чому? - запитує себе Путін і сам відповідає: - Та тому що вона повинна".

Між тим, ціни на нафту знижуються не вперше, і у російської економіки було достатньо шансів позбутися газової і нафтової залежності. З урахуванням 15-річного фактичного перебування Володимира Путіна при владі він, як ніхто інший, несе відповідальність за те, що цього не сталося, пише П'ятов. Для нього те, що відбувається зараз у Росії не більше ніж просто криза, одна з багатьох. Однак реальність виглядає інакше: так погано, як зараз, справи у Путіна не йшли ніколи, тому нинішній рік може стати для нього останнім. Причому відбутися це може не тільки з економічних причин, вважає автор.

Путіну зараз загрожує не стільки гнів народу, скільки гнів еліт. Від політичної та економічної стабільності залежить можливість і далі присвоювати величезні суми державних коштів і накопичувати особисте багатство.

Олігархи, бізнесмени і політики дружать з Путіним, але ця дружба може закінчитися, коли президент вирішить, що їх мільярди стануть ресурсом, необхідним державі в умовах кризи. До того ж у російських олігархів немає інтересів в Україні, стверджує П'ятов. Вони не зацікавлені в новій холодній війні проти Заходу. На відміну від Путіна.

"З першого моменту, як Путін вступив на посаду, ми спостерігаємо конфлікт інтересів між президентом і політико-економічною елітою. Захід хоче поквитатися з Путіним, а не з росіянами. Якщо знайдуться союзники у вузькому колі Путіна, Путіну в 2015 не вижити", - так закінчується стаття.

Inopressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Справи Путіна кепські: 2015 рік може не пережити - Die Welt». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути