вівторок, 18 лютого 2020 11:30

Що загрожує українській економіці — думка експерта

Що загрожує українській економіці — думка експерта
Українська економіка носить переважно сировинний характер. Змінити цей статус за рік-два неможливо. Фото: lb.ua

Ризики для економіки України пов'язані з коронавірусом. Звісно, вірус подолають. Однак терміни пошуку вакцини можуть вплинути на темпи розвитку світової економіки, розповів Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

"Це неминуче вдарить по сировинних галузях. Щойно вони почнуть просідати, попит скоротиться і ціни впадуть. Водночас українська економіка носить переважно сировинний характер. Змінити цей статус за рік-два неможливо. За правильної політики знадобиться від 10 до 20 років. Тому ситуація зі зростанням економіки залежить не від того, що робить уряд, а від того, що відбувається на зовнішніх сировинних ринках", - пояснює економіст.

Додає, що маємо проблеми через політику Національного банку - частина промисловості постраждала через зміцнення гривні.

"Вони опиняються в ситуації, коли імпортний товар стає дешевшим, а українському важко конкурувати з ним. З іншого боку, роботодавці змушені піднімати заробітні плати, щоб люди не їхали на заробітки за кордон", - каже Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з цінами в Україні

Резюмує, що торішнє зміцнення гривні може продовжитися. Однак це матиме негативні наслідки для виробничих сфер.

"Якщо відкриють ринок землі, населення, можновладці та бізнесмени, які захочуть взяти участь у купівлі поки що дешевих сільськогосподарських паїв, почнуть легалізувати свої кошти. Будуть завозити в Україну іноземну валюту. Пропозиція доларів за 2 роки може зрости від 8 до 15 мільярдів", - пояснив економіст.

Національний банк прогнозує зростання економіки 2020-го на 3,5%. Наступні роки — 4%. Інфляцію побачимо на рівні 5%. У січні 2020-го показник опустився до 3,2% річних.

Зараз ви читаєте новину «Що загрожує українській економіці — думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути