Ексклюзиви
вівторок, 28 липня 2020 21:10

Ціни не обвалилися: яке житло купують українці

Ціни не обвалилися: яке житло купують українці
Деякі компанії можуть заморозити будівництва чи затягнути терміни здачі в експлуатацію. Фото: pixabay.com

На ринку нерухомості після ослаблення карантину спрацював відкладений попит. Водночас ціни не обвалилися, як це прогнозували, розповів Gazeta.ua віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомим майном Анатолій Топал.

"Мотивований покупець чекає вигідних пропозицій. За кілька днів купують об'єкти, власники яких згодні поступитися кількома тисячами. Щоправда за даними Нацбанку, нерухомість на вторинному ринку подешевшала на 2%", - пояснює він.

Українці віддають перевагу житлу комфорт-сегменту. Є попит на будинки площею 90-150 кв м. Менше шукають таунхаусів (малоповерховий будинок на кілька квартир із окремими входами з вулиці. Зазвичай є присадибна ділянка та невеликий гараж – Gazeta.ua).

"Кількість угод зросте на 20-30%, якщо житло подешевшає на 10-12. Ринок нерухомості залежить від курсової стабільності. Також відбулося скорочення доходів населення, закордонних інвестицій. Деякі компанії можуть заморозити будівництва чи затягнути терміни здачі в експлуатацію. У тому числі через реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка затягнулася. З іншого боку, є можливість заощадити, якщо вкластися у будівництво. У Київській області перший внесок стартує від 250 тисяч гривень", - каже Топал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівняли кредит на житло та розстрочку: що вигідніше

Додає, що обіцяна іпотека під 8-10% суттєвого поштовху для ринку нерухомості не дасть. Із 10 клієнтів, які хочуть взяти кредит, вимоги банків можуть виконати двоє.

"Водночас нерухомість – прийнятний спосіб зберегти свої кошти під час кризи. Ви можете купити квартиру і здавати її в оренду. Звісно на цінних паперах та електронних грошах можна заробити більше. Але поки такі інвестиції залишаються незрозумілими громадянам", - підсумував експерт.

У другому кварталі 2020-го підписали 50 600 угод купівлі-продажу житла, свідчать дані Мін'юсту. Це на 13,8% менше, ніж було у першому кварталі цьогоріч. Також на 26,8% менше, порівняно з аналогічним періодом 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Ціни не обвалилися: яке житло купують українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути