пʼятниця, 04 грудня 2020 16:36

Без "великого будівництва" економіка за рік впала би на 11% - експерт
8

 

Мультиплікативний ефект від будівництва доріг в рамках президентської програми Велике будівництво становить 3 гривні 5 копійок на кожну вкладену гривню.

Про це заявив економіст Михайло Кухар, представник незалежної економічної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook під час форуму "МЕРЕЖА: форум дорожньої галузі".

Група економістів за участі Михайла Кухара аналізувала антикризові заходи, вжиті в Україні. "На фоні спаду ВВП у другому кварталі 11,4% і 3,7% у четвертому, за прогнозами наших економістів, у фінальному розрахунку спад ВВП нашої країни був би 11% у четвертому кварталі, якби не питома вага виробництва (Великого Будівництва)", – заявив Кухар.

"Питома вага Великого будівництва у ВВП економіки України зросла з 2,8% у першому кварталі до 10% у четвертому", – зазначив Кухар і додав, що у структурі проміжного споживання та ВВП України будівництво має найбільший коефіцієнт – 3,4%.

Кухар також процитував заяву директорки-розпорядниці МВФ Крісталіни Георгієвої, щодо пріоритетів допомоги країнам з групи G-20: "Країни мають підготуватися до системних синхронних зусиль щодо інвестицій в інфраструктуру, як тільки вдасться взяти пандемію під контроль. Крім того, нові дослідження МВФ показують, що одноразові інвестиції до країн G-20 принесуть великі потенційні вигоди, якби країни? які мають найбільші бюджетні можливості збільшили свої видатки на інфраструктуру на 0,5% ВВП у 2021, то зростання світового ВВП до 25 року мало б сталий тренд у 2% на рік".

Посилення державного попиту, який має компенсувати спад ВВП, що відбувається через падіння приватного попиту в економіці є однією з рекомендацій МВФ щодо боротьби з наслідками коронакризи, зазначив економіст.

 
 
 
 
 
 
 

Як заявили в Офісі президента України, план-факт Великого будівництва станом на середину листопада вже виконано на 87%. "Для нас усіх, Велике будівництво є, першочергово, значним менеджерським і медійним викликом. 87 % завершених об'єктів говорять самі за себе — це абсолютний рекорд виконання за всі роки Незалежності. До кінця року маємо наблизитися до показника 95 %" – зазначив заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

На початку 2020 року президент України Володимир Зеленський оголосив про початок програми Велике будівництво. У рамках неї планувалось оновити та побудувати 6500 км доріг (державного і місцевого значення), більше 150 штучних споруд, 100 шкіл, 100 дитячих садочків, 100 спортивних об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «Без "великого будівництва" економіка за рік впала би на 11% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути