Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2012 10:13

Азаров хоче визначити критерії продовольчої безпеки України

Азаров хоче визначити критерії продовольчої безпеки України
Законопроект не передбачає конкретних дій у разі загрози продуктової безпеки. Фото: tsn.ua

Уряд визначатиме порогові індикатори, при перевищенні яких можна буде казати про загрозу продуктової безпеки країни.

Це випливає з поданого до парламенту законопроекту №11378 "Про продуктової безпеки України", пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Продукти під загрозою".

Такими індикаторами пропонується визначити денний енергетичний раціон людини (не менше 2500 ккал); обсяг зерна в держзапасів на рівні 60 днів споживання (17% річного споживання - норма ООН); частку витрат домогосподарств на продукти харчування (не більше 50%, тоді як в 2007 році пропонувалося не більше 60%); диференціацію вартості продуктів харчування за соціальними групами.

Крім того, пропонується визначати продуктову незалежність країни, виходячи з частки імпорту на внутрішньому ринку (до 20%; ще в 2007 році пропонувалося не більше 30%). Уряд проводитиме регулярний моніторинг стану продуктової безпеки.

Законопроект не передбачає конкретних дій у разі загрози продуктової безпеки. Зазначено, що такими заходами можуть бути товарні інтервенції, інструменти держрегулювання, заходи щодо стимулювання національних виробників. Для досягнення продуктової незалежності пропонується використовувати інструменти тарифного захисту.

У пояснювальній записці не зазначено, чи існує зараз загроза продуктової безпеки. Востаннє раз Міністерство економіки робило спробу розрахувати такі загрози в 2008 році.

Зараз ви читаєте новину «Азаров хоче визначити критерії продовольчої безпеки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути