Ексклюзиви
понеділок, 15 січня 2018 01:37

"У полоні прикидався дурником. Сказав, що болгарин і не знаю російської" - екс-заручник Іван Тиренко

Доброволець Іван Тиренко був затриманий бойовиками "ДНР" у травні 2016 року. Він перебував у загоні громадянської оборони – підрозділі Збройних Сил України, що займається збором інформації. У момент захоплення в полон перетинав блокпост "Оленівка" Донецької області - виконував бойове завдання.

Автор: Юлія Пустова
  Доброволець Іван Тиренко пробув у полоні бойовиків більше півтора року
Доброволець Іван Тиренко пробув у полоні бойовиків більше півтора року

Про ув'язнення Іван Тиренко розповів кореспонденту Gazeta.ua.

"На блокпосту в наш автобус, яким я їхав, зайшли бойовики з автоматами. Мали роздруківку з орієнтуванням на мене. Там моя фотографія, прізвище, місце служби. Я розумів, що йдуть по мене – відвернувся і дивився у вікно. Вони роздивлялись усіх молодих хлопців, мене, звичайно, не оминули. Отримав одразу прикладом в обличчя. Витягли мене з автобуса, поклали на розтяжку. Дулом в потилицю вперлися, руки за голову. Казали - якщо смикнуся або вдихну зайвий раз – стрілятимуть. Їх було 6 чи 8 людей. Розгубився. Боявся, що можуть завдати шкоди звичайним людям в автобусі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбас прибули нові російські військові - волонтер

Бойовики повезли українського добровольця в УБОЗ – відділ боротьби з організованою злочинністю. Там допитували 12 годин.

"До ночі лежав на підлозі. Інколи підіймали, щоб "зробити тапік" – підключали польовий телефон до рук, ніг і пропускали електрику. Струмом било дуже сильно. Перестали допитувати опівночі. Прив'язали наручниками до сейфу і так залишили до ранку. Потім на місяць перевезли в ізолятор тимчасового утримання. Випустили на 30-ий день. Тільки переступив поріг – знову затримали і завезли у підвал УБОП. Там просидів 8 діб і цей час здався дуже довгим. Заходили вночі у будь-який час і катували. Вони не могли зрозуміти, хто я: "правосєк", "азовець" чи "айдарівець". Отримував за всі добровольчі батальйони одразу. Я з ними просто не йшов на контакт. Сказав, що болгарин, дурник і не вмію розмовляти ні українською, ні російською. Били. У якийсь момент мене вже заклинило – планка впала і перестало бути страшно".

Автор: Юлія Пустова
  "Вони не могли зрозуміти, хто я: «правосєк», "азовець" чи "айдарівець". Отримував за всі добровольчі батальйони одразу" - Тиренко
"Вони не могли зрозуміти, хто я: «правосєк», "азовець" чи "айдарівець". Отримував за всі добровольчі батальйони одразу" - Тиренко

Повну версію інтерв'ю читайте у найближчому номері "Країни".

27 грудня відбувся обмін заручниками між офіційним Києвом і представниками ДНР і ЛНР. Загалом звільнили 74 українців. Натомість з боку України передали 238 громадян. Україна розпочала переговори з представниками самопроголошених республік про наступний обмін полоненими.

Зараз ви читаєте новину «"У полоні прикидався дурником. Сказав, що болгарин і не знаю російської" - екс-заручник Іван Тиренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути