пʼятниця, 13 квітня 2018 10:20

Усі квитки на виступ The Rolling Stones роздали польським комуністам

Усі квитки на виступ The Rolling Stones роздали польським комуністам
13 квітня 1967 року виступ The Rolling Стонес в Залі конгресу у Варшаві. Фото: http://culture.pl

13 квітня 1967 року англійський гурт The Rolling Stones вперше виступив "за залізною завісою" - у комуністичній Польщі.

1967-го The Rolling Stones вирушили в промо-тур Європою до свого альбому Between the Buttons. Музиканти хотіли дати концерт у Москві і стати рок-групою, яка зіграла по той бік "залізної завіси". Ідея провалилася, але вдалося домовитися про концерт у столиці комуністичної Польщі. Партія вирішила показати "лібералізм" і "послаблення цензури". На початку квітня 1967 року здивовані жителі Варшави зупинялися у афіш, які анонсували концерт The Rolling Stones у Залі конгресу. Там відбувалися усі партійні з'їзди.

13 квітня величезний натовп почав збиратися навколо Залу конгресу. Тисячі людей хотіли придбати квитки, але левова частка їх вже була безкоштовно розподілена між членами комуністичної партії і їхніми сім'ями. Проте маса людей прийшла до дверей концертного залу, розраховуючи на щасливий випадок. Зал конгресу розрахований на майже 2700 місць, але був катастрофічно переповнений вдвічі. Люди стояли в проходах, між рядами, юрмилися на балконах. Міліції вдалося відтіснити натовп назад, залишаючи перші ряди тільки для членів комуністичної партії. Перші ряди партійців сиділи і закривали вуха від музики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні покажуть концерт The Rolling Stones

Кіт Річардс, незадоволений тим, що передні ряди байдуже сидять під захистом міліції, прокричав у мікрофон: "Гей ви, купа придурків! Забирайтеся звідси і пропустіть цих ублюдків ззаду вперед!". А Джаґґер пожував і виплюнув букет маленьких квітів, кинутих на сцену фанатом. Він постійно робив непристойні жести в бік міліцейського оточення і глядачів з першого ряду. Поведінка Міка була нечуваною для того часу, але несла почуття свободи.

Комуністична преса не приділила особливу увагу концерту, в основному повідомляючи про заворушення за межами залу. Газета "Варшавський кур'єр" на наступний день надрукувала статтю "Вчора у Варшаві був ураган? Ні, це були The Rolling Stones!". 14 квітня The Rolling Stones виїхали з готелю "Європейський" і відбули до Цюріха.

12 липня 1962 року Мік Джаґґер, Кіт Річардс, Дік Тейлор, Брайан Джонс, Іен Стюарт і Мік Айворі вперше вийшли на сцену клубу Marquee Jazz Club. Група називалася The Rollin Stones. Музиканти виконували пісні американських авторів, а також виступали з естрадними номерами, обробляючи їх у своїй манері. У серпні 1962-го замість Діка Тейлора, що пішов з групи, в колектив прийняли Білла Ваймена. Міка Айворі замінив Тоні Чепмен, а замість Тоні через деякий час до складу групи увійшов Чарлі Воттс. 1963 року склад музикантів Rolling Stones стабілізувався. У квітні 1964-го вийшов дебютний альбом групи, в травні диск очолив британський хіт-парад. Група представила слухачам енергійний і яскравий набір з ритм-енд-блюзових і рок-н-рольних композицій. Другий студійний альбом The Rolling Stones -The Rolling Stones №2. Разом з ритм-енд-блюзовими стандартами до нового альбому увійшли також і кавер-версії хітів. Третій альбом групи Out of our heads (1965) містив пісню, що стала "візитною карткою" групи "(I Cant Get No) Satisfaction. Музиканти і досі збирають повні стадіони, а їхніми шанувальниками є люди з кількох різних поколінь, оскільки The Rolling Stones грають рок-н-рол уже понад 40 років, випустили 25 студійних платівок. 2005-го на підтримку альбому A Bigger Bang група організувала світовий концертний тур, який на момент його закінчення став найприбутковішим за всю історію музики. 25 липня 2007 року The Rolling Stones мали виступати в Києві на НСК Олімпійському, але концерт скасували. В цей день вони виступили у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Усі квитки на виступ The Rolling Stones роздали польським комуністам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі