Ексклюзиви
неділя, 30 липня 2017 08:49

Від термінатора до губернатора: Арнольд Шварценеґґер святкує 70-річчя
22

Фото: Pinterest

30 липня американському актору Арнольду Шварценеґґеру виповнюється 70 років.

Всесвітньо відомий бодибілдер, бізнесмен, політик, 38-й губернатор штату Каліфорнія, народився в селищі Таль поблизу столиці Штирії, міста Грац.

Сім'я була католицького віросповідання й кожну неділю відвідувала церкву.

Після аншлюсу Австрії 1938 року батько актора Ґустав Шварценеґґер вступив у нацистську партію Австрії й СА. Під час війни служив у Військовій поліції (фельджандармерії), де отримав чин гауптфельдфебеля (старшого сержанта). Після війни йому було дозволено працювати шефом місцевої поліції, бо не було доказів, що він здійснював військові злочини.

Сім'я жила бідно, одним з найяскравіших спогадів молодості Арнольд називає купівлю холодильника.

Мої батьки були дуже бідними, і в будинку не було ні центрального опалення, ні телевізора й навіть вбиральні — це приміщення містилося на задньому дворі.

Під впливом свого батька Арнольд почав тренуватися грі у футбол, але у віці 14 років віддав перевагу кар'єрі культуриста. Надихався ідолами бодибілдингу, яких часто бачив у кіно.

Щодня майбутній "залізний Арні" ходив до тренажерного залу, й хоча клуб не працював по суботах і неділях, Арнольд усе одно тренувався й по вихідних.

У 1965 році Арнольда у віці 18 років рекрутують в австрійську армію на один рік, де він отримує військовий фах механіка-водія танка. Майбутній губернатор Каліфорнії дістає цю посаду, попри те, що в австрійській армії на неї зазвичай призначали осіб у віці від 21 року. Тільки в армії вперше Арнольд почав щодня їсти м'ясо.

Він бере участь в конкурсі "Містер Європа" серед юніорів, і виграє його; заради конкурсу він іде в "самовільне", після чого на два місяці потрапляє у військову в'язницю (за іншими даними — на два тижні на гауптвахту). Всупереч розповсюдженій думці, цей виступ не був дебютом; дебют відбувся двома роками раніше на менш відомому змаганні в Граці, де Арнольд зайняв друге місце.

У 1967-му році Арнольд став наймолодшим в історії володарем титулу "Містер Всесвіт". Всього цей титул він завоював 4 рази, 7 разів ставав "Містером Олімпія". Останній раз в цьому конкурсі Шварценеґґер брав участь в 1980-му, коли вже був досить відомий в Голлівуді і, на відміну від інших учасників, не мав тривалого часу на підготовку. Це не завадило Шварцу в рекордні терміни набрати форму і завоювати ще один титул.

З 1970 року Арнольд Шварценеґґер почав зніматися в кіно. Але довелося стикатися з труднощами: складне для вимови прізвище, іноземний акцент і "надмірно великі" м'язи не витримували критики. Першою роллю Шварценеґґера в кінематографі став образ Геркулеса в фільмі "Геркулес в Нью-Йорку" (1970); в титрах його прізвище замінюється на псевдонім Стронг ("Сильний"). Всі репліки Шварценеггера у фільмі через акцент були продубльовані іншим актором. У другому фільмі, "Довге прощання" (1973), бодібілдер виконує глухонімого кілера, образ, розвинений в наступних фільмі, "Залишайся голодним" (1976). Перші фільми публіка сприйняла стримано; успіх прийшов після "Конана-варвара".

Досить довго Арнольдові гонорари залишаються досить невеликими; проте після таких фільмів, як "Термінатор", "Командо", "Пригадати все", і "Термінатор-2" істотно ростуть; гонорар за "Термінатор-3" (2003), $35 млн. дол., ставить рекорд у кіноіндустрії. Бодибілдер отримує ряд престижних премій, зібравши 8 номінацій у антипремії "Золота малина". Критики заявляють, що акторська майстерність "залізного Арні" не найкраща, і він уникає довгих складних діалогів. Останні фільми Шварценеґґера "Кінець світу", "Шостий день" і "Відшкодування збитків" сприйняті критиками і глядачами досить стримано.

У 2003-му виходить довгоочікуваний сиквел "Термінатор-3:Повстання машин", після якого 56-річний Арнольд йде з кіноіндустрії. У цьому ж році він перемагає на виборах на посаду губернатора Каліфорнії, що робить неможливою участь в яких-небудь зйомках. Повернення в кінобізнес залишалося неможливим, принаймні, до 2011 року, коли закінчилися його повноваження губернатора. Опісля Шварценеґґер відновлює акторську діяльність і бере участь у високобюджетних бойовиках, як от Нестримні 2 та ще в одній частині "Термінатора".

У 1986 р Шварценеґґер одружився на журналістці й письменниці Марії Шрайвер. Її мати Юніс Кеннеді Шрайвер була сестрою 35-го президента США Джона Кеннеді, а також відомих політиків і чиновників Роберта і Теда Кеннеді. У Шварценеґґера і Шрайвер четверо дітей, молодший з яких народився в 1997 р У 2011 р Арнольд і Марія подали на розлучення, причиною якого послужили скандальні новини про те, що Шварц зраджував дружині з хатньою робітницею. Шрайвер дізналася про це ще до закінчення терміну губернаторства Арнольда, але вирішила відкласти всі розгляди до завершення цієї частини його кар'єри.

Арнольд Шварценеггер фанатіє від раритетних і ексклюзивних авто й потужних мотоциклів. Перший "Хаммер" купив в 1992-му році за $45 тисяч доларів. Він призначений для використання в звичайному житті, вага "Хаммера" складає 2,9 тонн, а ширина 2,1 метра.

24 січня 2014 року Арнольд Шварценеґґер підтримав Революційні події в Україні: "Я хочу звернутися до українців. Знайте, що я бажаю вам успіху у вашій мирній боротьбі за демократію і свободу. Миру вам!". У липні 2014 року Шварценеґґера помітили у футболці з зображенням Криму на якій було написано: "I'll be back".

Зараз ви читаєте новину «Від термінатора до губернатора: Арнольд Шварценеґґер святкує 70-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі