Ексклюзиви
середа, 30 серпня 2017 13:37

В Японії випадково знайшли український фільм початку ХХ ст.

В Японії випадково знайшли український фільм початку ХХ ст.

Співробітники Національного центру Олександра Довженка випадково знайшли у кіноархіві Токіо український науковий фільм "Людина і мавпа" 1930 року. Режисер стрічки - Андрій Вінницький. Інформація з'явилась на офіційній сторінці Міністерства культури України. Фільм повнометражний - 71 хв. Потребує реставрації. За попередніми даними, реставруватимуть плівку спеціалісти Центру Довженка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є лише один фільм, який вплинув на здобуття Україною незалежності - Вадим Скуратівський

"Інформації про фільм поки що мало. У статтях українських кінознавців 1930-х - буквально одне речення, що "Людина і мавпа" - хороше наукове кіно. Його вважали втраченим, - каже експерт Центру Довженка Тетяна Майборода. - Зараз ведуть переговори з японським архівом щодо повернення плівки в Україну".

1991 року на фестивалі пам'яті Івана Миколайчука, Сергій Тримбач сказав: "Перед референдумом в грудні 1991-го за день до голосування треба, щоби всі українські канали показали фільм "Голод-33". "Це спрацювало як динаміт, але позитивно. Україна проголосувала за незалежність. Одна впливова американська газета написала: "Фільм під назвою "Голод" став першопричиною того, що Україна стала незалежною", - мистецтвознавець Вадим Скуратівський.

Зараз ви читаєте новину «В Японії випадково знайшли український фільм початку ХХ ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі