четвер, 06 червня 2013 14:19

Помер Том Шарп, відомий сатирик і автор бестселерів про викладачів

Помер Том Шарп, відомий сатирик і автор бестселерів про викладачів
Том Шарп. Фото: papelenblanco.com

Британський письменник Том Шарп помер 6 червня на 86-му році життя, повідомляє BBC News. Прозаїк помер на середземноморському узбережжі Іспанії, в місті Льяфранк (на Коста-Браві британець жив з 1995 року).

Шарп отримав літературну славу як сатирик. Найбільш відома його пенталогія про університетського викладача Генрі Уїлта ("Уїлт", 1976; "Уїлт непередбачуваний", 1979; "Зірковий час Уїлта", 1984; "Уїлт невідомо де", 2004; "Спадщина Уїлта", 2010), що представляє собою сатиру на британську систему освіти.

Перший роман із серії був екранізований в 1989 році. На екран переносилися і інші твори Шарпа: "Блотт на допомогу" став 6-серійним серіалом з Девідом Суше у головній ролі, а "Новий розклад у Покерхаусі" - 4-серійним телефільмом. Над сценаріями обох картин працював інший прославлений британський автор, Малкольм Бредбері.

З 1951-го по 1961 рік Шарп знаходився в ПАР: спочатку служив там у морській піхоті, а потім залишився, поки не був депортований. Цей досвід відбився в двох його перших романах, в тому числі в "образі моральності". Об'єктом сатири в книзі став апартеїд.

Зараз ви читаєте новину «Помер Том Шарп, відомий сатирик і автор бестселерів про викладачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі