середа, 12 серпня 2020 18:01

"Жыве Беларусь! Слава Україні!" - українські митці створили плакати на підтримку білорусів
11

Андрій Єрмоленко створив плакат на підтримку білоруських протестувальників
Фото: facebook.com
Андрій Єрмоленко створив плакат на підтримку білоруських протестувальників
Андрій Єрмоленко створив плакат на підтримку білоруських протестувальників
Андрій Єрмоленко створив плакат на підтримку білоруських протестувальників
Андрій Єрмоленко створив плакат на підтримку білоруських протестувальників

Українські митці відреагували на протести в Білорусі. Створюють плакати на підтримку мітингувальників.

Серед художників, які відгукнулися на події - Андрій Єрмоленко, Нікіта Тітов, Юрій Журавель, Максим Паленко, Ігор Нечитайленко, Олександр Грехов.

"Сябры! Браття! Сил вам і наснаги на шляху до перемоги! - пише художник і музикант Юрій Журавель на своїй сторінці у Facebook. - Пам'ятайте, це лише перший крок до незалежності. Попереду багато важкої роботи. Згуртовуйтесь і самоорганізовуйтесь. Не вірте популістам, які обіцятимуть подачки. Контролюйте обраних. Будьте готові до опору на зазіхання східного недалекого сусіда. А ми завжди підтримаємо братів ще з часів лицарської доби Великого Князівства Литовського! Жыве Беларусь! Слава Україні!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві оригінально підтримали білоруських протестувальників

Більшість робіт обігрують тему історичних національних символів білорусів. Це біло-червоно-білий прапор та герб "Погоня" - зображення озброєного срібного лицаря на срібному коні, розташоване на червоному полі.

Біло-червоно-білий стяг був офіційним прапором Білоруської Народної Республіки у 1918-1919 роках і державним прапором Республіки Білорусь у 1991-1995 роках. Після приходу до влади Олександра Лукашенка символом країни став червоно-зелений стяг з вишивкою збоку - схожий на той, який був за часів СРСР.

Так само герб "Погоня" був державним символом Білоруської Народної Республіки, а після проголошення незалежності Білорусі - затверджений як державний герб Республіки Білорусь. 1995-го державним гербом став частково змінений герб Білоруської РСР.

У Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори. Явка становила майже 84%. Центральна виборча комісія заявила, що вшосте поспіль переміг чинний президент Олександр Лукашенко з результатом 80%. В опозиційної кандидатки 37-річної Світлани Тихановської — 9,9%. Екзит-поли їй прогнозували перемогу. На деяких дільницях за неї віддали голоси до 90% виборців.

У Мінську й інших містах Білорусі численні демонстрації почалися того ж вечора. Вимагають звільнення політв'язнів і проведення нових чесних виборів. Мітинги розганяв ОМОН. Силовики застосували водомети, гумові кулі, сльозогінний газ. Кидали світлошумові гранати. У Мінську автозак в'їхав у натовп. За дві доби затримали понад п'ять тисяч людей, одна загинула. В лікарні доставили більш як 200 постраждалих, за офіційними даними. Реальна їх кількість - невідома.

Зараз ви читаєте новину «"Жыве Беларусь! Слава Україні!" - українські митці створили плакати на підтримку білорусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі