вівторок, 16 лютого 2021 18:34

Зіграв музику над місцями розстрілів Героїв Небесної сотні
4

Художниця, авторка проєкту "Сторожа" Вікторія Романчук зіграла у кліпі "Сторожа Гідності"
Фото: Богдан Пошивайло
Композитор Роман Коляда написав пісню "Сторожа Гідності" та виконав її наживо у кліпі
Композитор Роман Коляда написав пісню "Сторожа Гідності" та виконав її наживо у кліпі
Композитор Роман Коляда написав пісню "Сторожа Гідності" та виконав її наживо у кліпі

У мережі вийшов кліп "Сторожа Гідності", присвячений Героям Небесної сотні. Створений за підтримки й участі Національного музею Революції гідності.

Режисерка - Дарина Кульчицька. Композитор - Роман Коляда. У відео грає на піаніно у 3 локаціях Києва над місцями розстрілів.

За словами творців, кліп не про конкретну людину, а в пам'ять про всю Небесну сотню. Це частина проєкту "Характери Гідності" - серії роликів про те, якими герої Майдану були в житті. Коляда - автор і виконавець музики для циклу спогадів.

"Була ідея презентувати окремо музику, створену для "Характерів Гідності". Адже здатна пробуджувати в людях емоції. Сама ідея композицій, присвячених героям Небесної сотні - глибока і цінна, - каже Ольга Сало, заступниця генерального директора із розвитку та культурно-просвітницької роботи. - Робили кліп, щоб представити громадськості музичний альбом Коляди. Відеоряд додає настрою всій збірці. А роботи Вікторії Романчук із проєкту "Сторожа" ідеально накладаються на музику".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Під ноги прилетіла світло-шумова граната, я отримала близько 50 рваних ран" - учасниця Майдану про найтрагічніший етап Революції

Художниця Вікторія Романчук виконала у кліпі головну роль. Вона - авторка проєкту "Сторожа", що складається з 12 образів-полотен. Виставку торік організовував Національний музей Революції гідності.

"Це новітнє бачення апостолів, проповідників сьогодення, тих, кого варто наслідувати, - говорить Вікторія Романчук. - Сторожа у кожного своя. Вбиті на війні. Розстріляні на Майдані. Винищені й забуті. Усі, хто вчинив найбільший подвиг: віддав життя за близьких. Це наша опора й охорона. Ті, кому можна вірити".

Кліп "Сторожа Гідності" фільмували 2 тижні тому. Від виникнення ідеї до зйомок минуло 4 дні.

"Характери Гідності" – cпільний проєкт Національного музею Революції гідності та ГО "Родина Героїв Небесної Сотні". Розпочався 3 роки тому. У лаконічній формі розказує про життя героїв Майдану. На сьогодні має 38 роликів. Відео тривалістю від 1,5 до 3 хв. розповідають про їхнє дитинство, вчинки, стосунки з близькими, мрії та прагнення. Розповіді родичів покликані нагадати про ціну свободи та відповідальність за її збереження. Авторка ідеї та режисерка - Дарина Кульчицька. Музику написав і зіграв Роман Коляда.

"Проєкт показує, що загиблі не є статистикою. Це люди, які мали батьків і дітей, - каже Дарина Кульчицька. - Мені хотілося, щоб усі познайомилися з ними не просто як з героями. А побачили такими, якими їх знали найближчі. Багатогранними, цікавими, мудрими, справжніми. Важливо, щоб пам'ять про них зберігалася через роки".

Зараз ви читаєте новину «Зіграв музику над місцями розстрілів Героїв Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі