четвер, 10 січня 2019 15:50

Стартувала найвідоміша кримінальна драма в історії телебачення

Стартувала найвідоміша кримінальна драма в історії телебачення
Головного героя Тоні Сопрано зіграв Джеймс Гандольфіні. Фото: Alpha Coders

10 січня 1999-го на американському телеканалі HBO відбулась прем'єра першого сезону серіалу "Клан Сопрано". Тоні Сопрано очолює угруповання італо-американської мафії у Нью-Джерсі. 40-річний чоловік починає відвідувати психотерапевта. Ділиться з лікарем не лише подробицями з особистого життя, а й деталями своєї кримінальної діяльності, за сюжетом.

"Клан Сопрано" не просто був хітом 1999-2007-х. Він визначив подальший розвиток кримінального жанру і такого популярного нині образу складного антигероя, життя якого сповнене трагізму і чорного гумору.

"Тоні Сопрано був типом мужчини, яким прагнуть бути чоловіки та з якими прагнуть бути жінки. Але водночас він змінив уявлення про те, яким може бути головний герой сучасного телесеріалу. Середнього віку батько з передмістя з лисиною та надлишковою вагою, який страждає від нападів паніки, проблем із керуванням гнівом і напружених стосунків із матір'ю", - пише оглядач газети Los Angeles Times Кріс Лі.

На думку критиків, без Сопрано ми б ніколи не побачили вчителя хімії - виробника метамфетаміну Волтера Вайта з "Пуститися берега", судового експерта-серійного вбивці Декстера чи рекламодавця Дона Дрейпера з "Божевільних".

Роль Тоні Сопрано - найвідоміша у доробку Джеймса Гандольфіні. За втілення образу гангстера актор отримав 3 премії "Еммі" і "Золотого глобуса". А сам серіал за всі роки транслювання здобув 21 премію "Еммі" і 5 "Золотих глобусів".

"Клан Сопрано" хвалили за реалістичне змалювання життя мафії, дослідження теми моралі та внутрішніх конфліктів, сміливе звернення до питань депресії, ідентичності, ґендерних ролей, американської мрії та співіснування культур. А також за небачений раніше рівень режисури і сценарної роботи.

В Україні кримінальну драму вперше транслювали 2010-го на каналі ICTV.

"Клан Сопрано", створений сценаристом і продюсером Девідом Чейзом, тривав 6 сезонів. Закріпив статус HBO як одного з головних постачальників першорядного телевізійного контенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секс-терапія для підлітків: Netflix показав трейлер нового серіалу

На основі "Клану Сопрано" вже виходили книжки і відеогра, а тепер заплановано і повнометражний фільм під назвою "Багато святих Ньюарку". Це буде приквел, дія якого відбуватиметься у 1960-х. Сценарій підготував творець оригінального шоу Девід Чейз, а режисером буде Алан Тейлор, який знімав окремі епізоди "Клану Сопрано" і "Гри престолів".

Зараз ви читаєте новину «Стартувала найвідоміша кримінальна драма в історії телебачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі