Ексклюзиви
середа, 12 березня 2014 13:19

"Совок не пройшов дарма" - Ройтбурд про митців, які підтримали агресію Путіна в Криму

"Совок не пройшов дарма" - Ройтбурд про митців, які підтримали агресію Путіна в Криму
Фото: facebook.com

"Мене не дивує присутність там цих людей. Тому що, нажаль, совок не пройшов дарма", - каже художник Олександр Ройтбурд про 85 російських діячів культури і мистецтва, які поставили свої підписи під листом "На підтримку позиції президента по Україні і Криму".

"Дивує ім'я Олега Табакова. Хотілося більше від нього незалежності і порядності. Та, мабуть, з іншого боку — йому є що втрачати. Але що, якщо Росія збудувала свою ідеологію на тому, що правда — це брехня, а біле — це чорне. То нема чому дивуватися" - додає художник.

"Я думаю вони впевнені на рахунок добра і справедливості — що навколо вороги, а Росія — оплот світла. Я не знаю, що вони там побачили, але, по моєму вони якось не дуже кривлять душею. Дуже мало зараз я зустрічав російських людей, які адекватно можуть оцінювати те, що відбувається. Їх меншість, їх дуже мало. Вони для мене — це краще, що є в Росії. Краще, що сьогодні є в Росії — це люди, яким соромно за Росію. А за тих кому не соромно, соромно мені".

"Мене дуже радує те, що немає там багато імен людей, до яких я ставлюся з повагою та симпатією. Вони не замаралися підписом цього листа. Це та ж Ахеджакова, Басилашвілі, Мітта. Дуже багато людей, які для мене є основою російської культури сьогодні, і до яких як і раніше можна з повагою ставитися".

На питання Gazeta.ua, як режисер Федор Бондарчук може показувати жахи війни у своєму останньому фільмі "Сталінград" і в той же час пітримувати позицію Росії щодо Криму, художник сказав, що Бондарчук робить всього лиш голлівудську картинку.

"Це попсова свідомість, а не категорії моралі, добра та зла. Розумієте, про війну можна по різному говорити. Можна взяти фільм Бондарчука або можна взяти "В окопах Сталінграда" Віктора Некрасова. І між двома цими висловлюваннями про один і той же Сталінград - прірва".

Зараз ви читаєте новину «"Совок не пройшов дарма" - Ройтбурд про митців, які підтримали агресію Путіна в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі