пʼятниця, 23 лютого 2018 11:49

Рок-гітарист повторив рекорд Майкла Джексона

Рок-гітарист повторив рекорд Майкла Джексона
Американський рок-гітарист мексиканського походження Карлос Сантана одержав 8 нагород "Греммі" Фото: Novosti366.RU

23 лютого 2000 року американський рок-гітарист мексиканського походження Карлос Сантана одержав 8 нагород "Ґреммі". До цього отримував таку відзнаку один раз 1987-го за альбом Blues For Salvador.

Музикант став відомим у 1960-х зі своєю групою "Сантана", яка виконувала музичну суміш року, сальси, блюзу і джазу. Наприкінці 1990-х знову став популярним. На "Ґреммі" висувався в 11 номінаціях і у 8 переміг. Цим повторив рекорд Майкла Джексона, встановлений 1983 року. Тоді король поп-музики теж отримав за один вечір 8 "Ґреммі". Настільки високо критики оцінили його альбом "Трилер" і музику до знаменитого фільму Стівена Спілберга "E. T. - інопланетянин".

Альбом Сантана Supernatural, а також пісні та інструментальні композиції з нього, стали кращими і в номінаціях, що стосуються рок і поп-музики.

"Життя - це сон. Смерть - пробудження. Благаю вас, не будіть мене!" - сказав гітарист, коли вийшов за першою нагородою.

Другу відзнаку Карлос присвятив своєму батькові-скрипалеві, який прищепив йому любов до музики.

"Бідняки Мексики! Ті, що живуть без електрики і води у ваших хатинах! Ці нагороди ваші. Якщо я - один із вас - зміг домогтися всього, значить, ви теж зможете коли-небудь стояти на цій сцені!" - звернувся музикант до своїх колишніх співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Греммі-2018": стали відомі переможці музичної премії

До виходу альбому Supernatural музикант 7 років не випускав сольних дисків. Лише грав з іншими музикантами. 1999-го він подзвонив своєму агентові Клайву Девісу і сказав, що підготував матеріал для нового диска. Девіс повідомив новину на раді директорів і мало не втратив роботу. У відповідь на пропозицію він почув: "Та кому потрібен зараз цей, як його, Сантана?!". Але новий альбом 8 тижнів очолював американські хіт-паради. Тільки в США продали понад 6 млн дисків.

На врученні "Ґреммі" 2000-го ім'я Карлоса звучало настільки часто, що співачка Шеріл Кроу, отримуючи свою нагороду як найкраща рок-вокалістка, пожартувала: "Спасибі Карлосу за те, що хоч у цій номінації він не висувався!".

Успіх Карлоса Сантаната та Майкла Джексона 2003 року повторила американська співачка Нора Джонс. ЇЇ перший альбом Come Away With Me, записаний у джазовому стилі з поєднанням соулу та фолку, здобув 8 нагород "Ґреммі" і продався тиражем у більш як 18 млн копій по всьому світу.

Американський журнал Billboard склав список найпопулярніших артистів і альбомів на основі аналізу своїх чартів за їхню 57-річну історію. Однією з найуспішніших пісень в історії чарту Billboard назвав Smooth Карлоса Сантани і Роба Томаса.

Зараз ви читаєте новину «Рок-гітарист повторив рекорд Майкла Джексона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі