Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2020 08:15

Провінційний гурт за ніч сколихнув Україну та потрапив на Євробачення
5

Цього дня 15 років тому український гурт Greenjolly переміг на Національному відборі Євробачення-2005. Заспівали пісню "Разом нас багато!", яка раніше стала гімном Помаранчевої революції.

Гурт Greenjolly  створили 1997 року в Івано-Франківську
Фото: zvuki.ru
Гурт Greenjolly  створили 1997 року в Івано-Франківську
Гурт Greenjolly  створили 1997 року в Івано-Франківську
Гурт Greenjolly  створили 1997 року в Івано-Франківську
Гурт Greenjolly  створили 1997 року в Івано-Франківську

Відбіркові тури проводили в ефірі Національної телекомпанії України (НТКУ). Того року українські виконавці надіслали 527 пісень. Із них журі обрало 75. Загалом провели 15 прямих ефірів по 5 пісень у кожному. У результаті обрали 15 фіналістів: гурти Stand.up, "НеДіля", "Воля", Greenjolly, "Мандри", "Екс-президенти", Yurcach, "Де шифер", "Фоксі", "Тартак", "Далеко", TALITA KUM, виконавців Віктора Павлика, Сергія Гаврилова, Ані Лорак, LOURDES, Юлію Коржинську, Тіану Рави, Таяну.

2005-го Євробачення вперше проводили в Україні, за рік до того в конкурсі перемогла співачка Руслана із піснею "Дикі танці".

Greenjolly виступали відразу у фіналі. Щоправда конкурсну пісню трохи змінили - зробили її соціальною, а не політичною. Виступ набрав 30 балів. Україна посіли 19 місце. Це був найгірший результат держави до 2017 року. Тоді гурт O.Torvald посів 24 місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт Go_A підписав угоду з НСТУ про участь у Євробаченні-2020

Гурт Greenjolly створили 1997 року двоє приятелів з Івано-Франківська Роман Калин та Роман Костюк. Відомими стали під час Помаранчевої революції у 2004-му. Чоловіки за 4 год. записали на відео пісню, яка могла б підбадьорити мітингувальників. Ролик розмістили в інтернеті, наступного дня її співали у всій Україні.

Із часом Greenjolly набрали команду музикантів. Після Євробачення підписали контракт із лейблом Ukrainian records. Записали два альбоми "Хай буде так" та "Любиш - не любиш". Здійснили тур по Україні та за кордоном.

З 2010 року гурт, фактично, існує лише в особі Романа Калина. Періодично виконує пісні гурту та записує нові композиції. Музикант говорить, що міг би зібрати гурт знову, але не хоче. Зараз займається власною творчістю та продюсує інших артистів.

Цього року Національний відбір на конкурс "Євробачення-2020" стартував 16 жовтня за оновленими правилами. Так, учасником Національного відбору міг бути виконавець або колектив, який не здійснював концертної діяльності на території РФ із 2014 року, не планував та не анонсував її під час конкурсу й до фіналу "Євробачення", а також не в'їжджав на територію Криму з порушенням законодавства України.

Зараз ви читаєте новину «Провінційний гурт за ніч сколихнув Україну та потрапив на Євробачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі