Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2016 23:03

При купівлі книжок Франко не торгувався

" Сестри Ольги Хоружинської відмовляли виходити за Франка. Був некрасивий. Не мав постійної роботи. Двічі відсидів. Опікун Єлисей Трегубов цікавився лише матеріальним становищем письменника. Їхній дід Ілля Федоровський з Одеси був проти шлюбу. Не хотів віддавати онучку в Галичину. Його турбувало, що Іван Франко писав українською", - розповідає завідувач науково-дослідного відділу музею "Іван Франко і Київ" Лариса Каневська.

  Іван Франко з дружиною Ольгою Хоружинською. Київ, 1886 р. Фотокопія. Оригінал зберігається у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка
Іван Франко з дружиною Ольгою Хоружинською. Київ, 1886 р. Фотокопія. Оригінал зберігається у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка

На київській виставці на вулиці Саксаганського весільний рушник Франків при вході. Цей і ще 699 експонатів зібрали музейні працівники до 160-річчя Каменяра. Працювали 8 років. Досі не мають власного приміщення.

" 84-річний онук Івана Яковича живе у Києві. Роланд Тарасович передав музею ступку. Вона належала родині Франків. Це найдавніший експонат 1860 року. Частину фондової колекції передав онук мецената Євгена Чикаленка. До створення музею долучилися американка, дослідниця творчості Лесі Українки Тамара Скрипка. Керівник Інституту франкознавства у Дрогобичі Євген Пшеничний. Багато інших", - говорить кандидат філологічних наук Лариса Каневська.

  Меморіальна ступка, що належала родині Франків. 1860 р
Меморіальна ступка, що належала родині Франків. 1860 р

За мотивами франкових творів київські художники намалювали картини.

В експозиції представлені світлини. Автографи франкових сучасників. Документи, пов'язані з навчанням у Дрогобицькому університеті. Оригінали автографів скопійовані із архіву Івана Франка в Інституті літератури імені T.Г. Шевченка НАН України.

Родинний архів Франків зберігається у Львові. У меморіальному музеї. Створений у 1940 році. Коли були живі діти Івана Франка. Там його речі. Сучасників. А оригінальні рукописи в архівах Інститут літератури Академії наук.

"У музеї "Іван Франко і Київ" зовсім свіжий експонат. Намисто, яке придбав художник Фотій Красицький разом із Франком у Львові. Подарував його дружині. Це ще малодосліджена річ", - продовжує Лариса Каневська.

Іван Франко побував у Києві тричі. У 1885 та 86-ому роках. І в 1909-ому році. Письменник налагоджував зв'язки із старою громадою. Хотів написати історію української літератури. Спілкувався із родиною Косачів. Перший візит Франка до Києва ініціював Олександр Кониський.

"Збиралися на вулиці Кузнечній,40. У історика Володимира Антоновича. Зараз ця вулиця носить його ім'я. А також у викладача Єлисея Трегубова в колегії Павла Галагана. Саме там Франко познайомився із майбутньою дружиною. Вона знала французьку, англійську, німецьку. Побралися в 1886 році. На Галичині її сприймали вороже. Як схизматичку і росіянку.

Деякі світлини надходили за кілька тижнів до відкриття. Наприклад, світлина письменниці Олени Пчілки (1890). Свахи Івана Франка на весіллі. Він радився з нею щодо Хоружинської.

Є спогад історика Гната Житецького, який був свідком на весіллі Франків. У день шлюбу Франко запрацювався, переписував давній вірш. Забув про своє весілля. Гості мусили піднімати його з робочого столу. І кликати на весілля. Яке відбулося в каплиці при колегії Павла Галагана.

У шлюбі з Ольгою Хоружинською народилися 4 дитини. Андрій, Петро, Тарас, Анна. Три роки Хоружинська видавала з чоловіком журнал "Життє і слово". Батьків дуже підкосила смерть старшого сина. У 1913-ому році. Кожного дня Франко відвідував могилу сина.

Під кінець життя дружина Франка збожеволіла. Самотня померла в 1941 році. У психлікарні на вулиці Кульпарківській у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша кохана Франка дивилася на труну з ним з вікна свого будинку

Іван Франко кохав багатьох жінок. Серед них полька Целіна Журовська. Нею він мучився 10 років. У цей період написав поетичну збірку "Зів'яле листя". Повісті "Перехресні стежки" і "Маніпулянтка".

Третій раз Франко приїхав до Києва паралізованим.

У 1908 року київську громаду потрясла звістка, що письменник невиліковно хворий. У нього параліч обох рук. Приїхав він на похорони батька Лесі Українки. Юриста Петра Косача. Жили у будинку, де зараз стоїть музей Лесі Українки. Кияни ледь упізнали Івана Франка. Згадують, що на похороні сльози градом лилися з очей. Він не міг спинити. Руки спаралізовані, говорить Лариса Каневська.

В останній приїзд паралізований Франко ходив по книгарнях. Публіцист Дмитро Дорошенко згадує, що разом відвідали книгарню "Киевской старини". Книгарню антиквара Семінського. Також книжковий толчок на Подолі. Франко ніколи не торгувався. Накупив цілу скриню книжок. Довелося наймати перевізника. Щоб доїхати на вокзал.

Книгозбірня Франка налічує понад 10 тисяч книжок. Деякі з них сягають 16 століття. Сам видав 220 видань. Написав більше 5-ти тися творів. Міг писати поезію, статистичну довідку, наукову працю", - закінчила свою розповідь науковець Лариса Каневська.

З 27 серпня виставка "Іван Франко і Київ" діє в Музеї видатних діячів української культури. Вхідні квитки для дорослих 20 гривень. Дітей, студентів і пенсіонерів – 5 гривень.

Зараз ви читаєте новину «При купівлі книжок Франко не торгувався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі