вівторок, 08 червня 2021 01:00

Після фільму пів години не розмовляла - що кажуть про переможця 50-ї "Молодості"

Після фільму пів години не розмовляла - що кажуть про переможця 50-ї "Молодості"
Бельгійська акторка Таня Забарило зіграла центральну роль у фільмі "Стаючи Моною". Розповідає про дорослішання головної героїні Мони, починаючи з 9-річного віку, коли в автокатастрофі гине її мати. Усе життя керується чужими бажаннями та не прислухається до своїх. В основі стрічки - роман письменниці Ґріт Оп Де Бек. Фото: imdb.com

Нідерландська драма "Стаючи Моною" отримала гран-прі 50-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". Режисерам Сабіне Люббе Баккер та Нільсу ван Кувордену вручили грошовий приз у розмірі $10 тис.

Драматургиню Мону виховали бути тихою і покірною. Роками пригнічує власні почуття. Прив'язала себе до нездорових стосунків на роботі та вдома, за сюжетом.

Gazeta.ua зібрала коментарі про фільм.

"Головна героїня – добра, свята людина, яка все терпить усе життя. Істерики мачухи, егоїзм і жорстокість чоловіка, хамську поведінку режисера театру. Історія починається з дитинства. Бачимо психологічні травми, які продовжуються в дорослому віці. Отримує негативний досвід. В якийсь момент вирішує позбутися обтяжливих обмежень свого життя, яке присвятила вдоволенню чужих інтересів. Мусить бути прикладом, що не потрібно терпіти навколо себе токсичних людей. Коли це батьки, у тебе немає вибору. А коли виростаєш, маєш прийняти рішення звільнитися.

Мій критерій – передусім емоційне враження. А далі вже актуальність, сучасність теми. Для мене важливо бачити режисерське рішення. Тут отримав задоволення у цьому сенсі. Стрічка заворожує. Дуже чиста за зображенням, ідеєю, драматургією, акторською грою. Зі зрозумілими мізансценами", - каже режисер Валентин Васянович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 50-й кінофестиваль "Молодість" оголосив переможців

"Після перегляду пів години не розмовляла, настільки вразило. Знято лаконічно, нічого візуально ефектного. Але глибоко досліджує людську психологію, питання терпіння та власних кордонів. Пропонує інший, жіночий погляд на стосунки, насилля в сім'ї й не тільки – передусім моральне. Важко усвідомлювати, що це дебютна робота", - говорить режисерка Наталка Ворожбит.

"Не в захваті від фільму. Показує, як живуть так звані тихі люди. Героїня все життя накопичувала негатив, тому що нею користувалися і принижували. Колись мав відбутися емоційний вибух. Стається у фіналі. Але не вистачило катарсису. Типове хороше фестивальне кіно, яке не зачепило", - каже кінокритик Денис Буданов.

Церемонія нагородження 50-го КМКФ "Молодість" відбулася просто неба біля Арки дружби народів. Загалом вручили 26 нагород.

Ювілейний кіноогляд цього року тривав із 29 травня до 6 червня у столичних кінотеатрах та онлайн. Показали 206 фільмів.

Зараз ви читаєте новину «Після фільму пів години не розмовляла - що кажуть про переможця 50-ї "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі