Ексклюзиви
середа, 08 травня 2019 21:45

Покажуть фільм про українців, які примусово працювали в Німеччині

Автор: facebook.com
  Документальний фільм "Літописець" розповідає про людей, які примусово працювали в  Німеччині під час Другої світової війни. Стрічку покажуть 9 травня у столичному кінотеатрі "Ліра"
Документальний фільм "Літописець" розповідає про людей, які примусово працювали в Німеччині під час Другої світової війни. Стрічку покажуть 9 травня у столичному кінотеатрі "Ліра"

З нагоди Дня пам'яті та примирення 9 травня о 16.00 у київському кінотеатрі "Ліра" відбудеться показ документального фільму "Літописець" німецького режисера Маркуса Велша. Стрічка присвячена людям, яких вивозили працювати до Німеччини під час Другої світової війни.

Головний герой фільму - Віллі Вайбель із німецького міста Зінген. У 1960 роках знайшов коробку з документами в підвалі заводу, на якому тоді працював. У ній - особові справи людей, яких примусово вивозили працювати на фірму Maggi за часів Другої світової війни. Вайбель починає вивчати ці справи. Попри опір чиновників, дослідник добивається в'їзду до Польщі та СРСР і бере інтерв'ю в тих осіб, які пережили примусову депортацію та були вимушені замовчувати свій досвід після повернення додому. Серед міст, у яких Віллі Вайбель знаходить колишніх працівників заводу в Зінгені, є Полтава та Київ, за сюжетом.

"Зустрічі з цими людьми - це історія примирення, яка веде нас до сучасної Німеччини. Фільм, вперше показаний у 2018 році, є результатом тривалих досліджень українських та польських істориків. Питання "подвійного переслідування" примусово вивезених на роботу в нацистську Німеччину з країн соціалістичного табору робітників настільки ж важливе, як і загальноєвропейське пропрацювання травми, яку по собі залишила Друга світова війна.

Maggi, колишній бенефіціар примусової трудової системи, зараз належить компанії Nestle. Як компанія несе відповідальність за своє минуле? Чому так важко визнати свою відповідальність? Чи минуле та сьогодення більш схожі, ніж вони здаються на перший погляд? Вперше в цьому фільмі офіційні представники Nestle відповідають на питання про примусову працю на камеру, хоч і не готові зустрітися з минулим", - ідеться в описі події на Facebook.

Над стрічкою працювали оператор Олександр Течинський із Дніпра та композитор Юрій Гуржи з Харкова. Історикині Катерина Кобченко та Тетяна Пастушенко долучилися як консультантки з питань примусової праці за часів Другої світової війни.

Після показу фільму відбудеться дискусія за участі режисера Маркуса Велша.

Картину "Літописець" демонструватимуть з українськими субтитрами. Вхід вільний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві розповіли про злочини Третього рейху та СРСР - фото

Маркус Велш працював асистентом режисера над фільмом "Ґуд бай, Ленін!" 2003 року.

Зараз ви читаєте новину «Покажуть фільм про українців, які примусово працювали в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі