четвер, 10 лютого 2011 11:51

П'єсу Василя Симоненка відмовляються ставити в театрах

П'єсу Василя Симоненка відмовляються ставити в театрах

Вчора в столичному Будинку вчителя представили "Вибрані твори" Василя Симоненка. Книгу надрукувало київське видавництво "Смолоскип", започаткувавши нову серію - "Шістдесятники". На презентацію прийшли письменник-дисидент Євген Сверстюк, поет Іван Драч, режисер Лесь Танюк, нардеп-нунсівець Іван Плющ та літературознавець Іван Дзюба. Організатори повідомили, що до Києва з Черкас не змогла приїхати онука поета – Мирослава Симоненко.

"Боротьба за Симоненка почалася від самого початку його творчого життя. Якби прикро не було б, та боротьба за нього продовжується до сьогодні. Різні люди, дослідники, різних ідеологічних спрямувань вважають, що це він їхній. Писали, навіть що Симоненко комуніст. Коли в поета до кожного свята комуністичної партії був готовий вірш на першій сторінці в якійсь газеті. В Симоненка цього не було. В Симоненка не знайдете вірші, які були б присвячені чи Леніну, чи партії, чи комсомолу. Ми не цензуруючи, підібрали все найкраще, що у нього було. Ця книжка сьогодні перед вами. Кожен може її переглянути і оцінити", - розповів засновник видавництва Осип Зінкевич.

До видання увійшли вибрані поезії та поеми в авторській редакції. Для цього упорядники літературознавець професор Анатолій Ткаченко та його дочка Данна Ткаченко працювали з архівами та вносили правки до творів поета, які були "ідеологічно" відредаговані за радянських часів. До книжки також увійшли байки, казки, оповідання, переклади, публіцистика, листи та уривки з щоденника Василя Симоненка.

"Там навіть є кіносценарій, який можна було б екранізувати, та п'єса Симоненка. Я носив її і в київський Молодий театр і в один з львівських театрів. Та на жаль нема її на сцені. А могла б бути, вона дуже молодіжна, на неї б пішов глядач", - сказав Ткаченко.

Книга має 852 сторінки. У видавництві коштує 45 грн.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «П'єсу Василя Симоненка відмовляються ставити в театрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі