Ексклюзиви
четвер, 18 серпня 2011 18:37

Він не дає розпастися нашій добі - Забужко про Жежеру

Він не дає розпастися нашій добі - Забужко про Жежеру

Готується до друку збірка есеїв "Господні комарики" публіциста Віталія Жежери. Презентувати книгу планують у середині серпня. До неї увійдуть колонки, які публікувалися у "Газеті по-українськи" у 2007-2011 роках.

"Авторські колонки Віталія Жежери - це й є, серед нашого занечищеного інформпростору, отакі-от витверезні "репліки вбік" у театрі абсурду: ніби десь у темряві залу на мить відхилилися двері, і війнуло свіжістю. Публіка щоразу втішено аплодує, - але тільки по упливі часу стане ясно, до якої міри наш небагатослівний критик непомітненько брав таким чином "на стяжку" всю нашу добу, не даючи їй розпастися. Допомогаючи нам усім утримуватись при глузді. Вже наперед із цікавістю думаю, як буду перечитувати його книжку через 10 років", - зазначила письменниця Оксана Забужко й розказала, як познайомилася з публіцистом.

"29 лютого 1996 року (історична дата для нової української літератури!) Віталій Жежера був у складі "виїздної тройки", яка зі сцени Київського Будинку Вчителя "судила" (по-радянському, "гнівно засуджувала") щойно тоді видані "Польові дослідження з українського сексу". Іншими двома "засідателями" були Богдан Жолдак і Вадим Скуратівський. Понад 3 години вони натхненно вели іскрометний дует - допитували "свідків", виголошували полум'яні промови, словом, "відтягувалися по повній". Жежера ж, за виразом однієї мистецтвознавиці, обрав собі роль "другого свата" з старих комедій "малоросійського репертуару": возсідав за столом президії в загадковому мовчанні й за цілий вечір  зронив хіба яких три-чотири скупі репліки. І тільки аж ген перегодом, коли осіло піар шумовиння, стало ясно, що саме цей "другий сват" значною мірою допоміг перетворити стихійно зімпровізоване дійство - на театральну виставу. Отак-от непомітно й ненав'язливо, самою своєю присутністю, стягнув, по ходу, докупи й надав йому цілісної форми".

Також Забужко відзначила, що публіцист вдало вибирає форми для своїх текстів.

"Ключове слово тут - "форма". Віталій Жежера посідає безцінний і, як на наші вкраїнські реалії, рідкісний дар: бездоганне почуття стилю в геть безстильну добу. У світі Галахвастових, які стали академіками, й Пронь Прокопівен, які стали мільйонерками, театральний критик (а пан Віталій - критик од Бога!) можливий тільки на ролях другого плану - того самого "другого свата", котрий своїми скупими репліками повертає публіку до реальності. Це все комедія, показує він нам кожним своїм словом і виразом, кожною титлою й комою, і примруженою, крізь рядки, посмішкою у вуса, - просто водевіль, що вирвався зі сцени й заповнив зал, але ми-то з вами знаємо йому ціну".

Найцікавіші колонки Віталія Жежери читайте тут

Зараз ви читаєте новину «Він не дає розпастися нашій добі - Забужко про Жежеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі