Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 11:55

"Новела по-українськи" нагороджує переможців

"Новела по-українськи" нагороджує переможців
Конкурс "Новела по-українськи" проводиться вп'яте. Фото: litakcent.com

16 грудня о 16:00 у київській книгарні "Смолоскип" відбудеться нагородження переможців конкурсу "Новела по-українськи". Конкурс з 2013 року проводить журнал "Країна".

Цьогоріч дія повинна відбуватися у сучасному українському місті. Обсяг творів до 10 тис. знаків. Надійшло понад 300 текстів. У фінал пройшло 15.

Перемогла новела "Фелішберто" 29-річного журналіста Назарія Заноза із міста Теребовля на Тернопільщині. Починається з втечі 17-річного хлопця Реймонда від теребовлянських хуліганів. Хлопець називає себе на італійський манер — Фелішберто, бо не хоче асоціювати себе з містом Теребовля. Не їде через 15-річну Марію. Закоханий у дівчину, але та не відповідає взаємністю. Батьки хочуть забрати її до Італії. Протягом всього твору Фелішберто тікає від хуліганів. Щоби врятуватись, вилізає на дах радянського будинку культури. Не знає, що друзі хочуть привітати його з днем народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемогла новела про Теребовлю

"Оригінальний задум, не затяганий соціальний сюжет — маємо не так багато художньої прози про українсько-італійське "пограниччя", - каже учасниця журі Оксана Щур, - Тривалість дій компенсується іронією, що пронизує твір: читачеві смішно, він не встигає знудитися". Назарій Заноз отримає 5 тисяч гривень.

Новели надсилали учасники з України, Чехії, США, Польщі та інших країн. Оцінювало редакційне та професійне журі - Павло Вольвач, Віталій Жежера, Василь Махно, Василь Карп'юк, Андрій Кокотюха, Лілія Шутяк, Оксана Щур.

Тема минулого року - декомунізація. Перемогу розділили письменник Олександр Вівчарик з міста Сміли Черкаської області та режисер Валерій Пузік з села Теліжинці з Хмельниччини. Вийшли друком дві збірки з новелами фіналістів "Євромайдан. Хроніка в новелах" 2014-го та "Крим по-українськи: веселі та сумні історії" 2015-го.

Зараз ви читаєте новину «"Новела по-українськи" нагороджує переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі