Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2017 22:45

На Хмельниччині відроджують унікальний народний розпис
5

Фото: UAmaze

У столиці презентували календар із самчиківським розписом. Унікальне народне мистецтво зародилось у селі Самчики Старокостянтинівського району на Хмельниччині. На десятки років про нього забули. Лише у 1960-х розписом почали цікавитись місцеві художники. Сьогодні техніка перебуває на межі зникнення, адже у ній працюють лише чотири майстри.

Точну дату виникнення самчиківки визначити важко. Однак відомо, що найбільшого поширення розпис отримав на початку ХХ століття. Тоді був популярним хатній розпис. Про народну традицію також свідчать місцеві вишивки і розписані скрині. Їх знайшли під час етнографічних експедицій у 1990-х.

Автор: UAmaze
 

"Самчиківку спочатку порівнюють із петриківкою. Однак вони мають суттєву різницю, - розповів Gazeta.ua художник Віктор Раковський. Займається народним розписом більше 15 років. - У самчиківці найчастіше використовуються такі елементи, як листя, квіти, ягоди. Є солярні знаки - сонце, місяць, зорі. Із тварин - коні, коти, собаки. Тільки ті, які населяють Україну. Пишемо птахів, які найчастіше у нас зустрічаються - ластівка, журавель, лелека".

Основними кольорами самчиківки є жовтий, синій, зелений і червоний. Для фону використовуються фіолетовий, коричневий, чорний.

"Гамма відповідає сюжету малюнку. Якщо автор зображає смуток, то переважають холодні тони. І навпаки - якщо радість, то теплі. Обов'язково мають бути широкомасштабні елементи. Не дрібні. Не використовую транспортирів і лінійок. Лінії не мають бути ідеально рівними. Десь незграбні, недовершені", - пояснює Віктор Раковський.

Автор: Сергій Старостенко
 

Сьогодні у Самчиках працює художня школа, де дітей навчають народного розпису і академічного живопису. Однак художники засмучені тим, що не бачать справжньої зацікавленості молодого покоління у розвитку мистецтва самчиківки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ганна Собачко-Шостак все життя малювала лише квіти

Відродженням самчиківського розпису зайнявся проект "UAMAZE. Дивосвіт українського мистецтва". Його координатори впевнені, що самчиківський розпис може стати таким же відомим, як і петриківка. А головне, може увійти у трендову сучасність.

Автор: Сергій Старостенко
 

Придбати календар та зробити особистий внесок у майбутнє Самчиківки можна у фейсбуці. Кошти від продажу підуть на розвиток самчиківського розпису та перетворення села Самчики у туристичний арт-центр Хмельниччини.

Королівський канадський монетний двір випустив різдвяну монету, дизайн якої розробила художниця-українка Анна Буччіареллі.

Зараз ви читаєте новину «На Хмельниччині відроджують унікальний народний розпис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі