Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2013 14:15

"Культура малює портрет суспільства"
7

Фото: Фото надані комунікаційною групою "AGENTSTVO"

Українські скульптори і культура в цілому мало забезпечені державними та приватними замовленнями і всілякою підтримкою в цілому, в порівнянні з Європою. У той час як саме культура малює портрет суспільства. Про це, а також про те, як працюють скульптори і де можна подивитися їх роботи, в інтерв'ю для Gazeta.ua розповіла Катерина Тейлор, засновник кураторської групи Kadygrob & Taylor Art Projects.

- Катерино, скажіть, як розвивається "скульптурна культура" України? Чи багато скульпторів в цілому? Де можна побачити їх роботи?

- Київський скульптурний проект - поки єдиний в Україні майданчик для розвитку молодих скульпторів й презентації знакових робіт іноземних авторів. Досвід фестивалю 2012 року показав, що таланти є. Ми отримали близько 150 заявок з України. Серед них багато перспективних авторів.

Проектів в публічному просторі поки мало. І це питання не лише відсутності державної підтримки. Наявність публічної скульптури в багатьох містах світу часто є заслугою не тільки влади, а й приватної ініціативи, меценатства або краудфандінгу. Наприклад, скульптура Жауме Пленса, аналогічна "Дому Знань" на KSP 2012, була куплена і встановлена в Антибах на гроші, які зібрали жителі міста. Подивитися роботи сучасних українських скульпторів можна, переважно, на тимчасових виставках, в галереях, центрах сучасного мистецтва. І звичайно, на KSP в травні - липні 2014 року.

- Як зазвичай працюють українські скульптори - вдома, в майстерні? На замовлення, самі по собі?

- Скульптура - це високобюджетна справа. Тим більше, монументальна. Потрібно  володіти вільними коштами, щоб закупити матеріал. Потрібна наявність майстерні з  відповідними умовами. Це доступно не багатьом. Часто ідеї скульптора відображені в ескізах або невеликих макетах. Надходить замовлення, і, отримуючи бюджет на реалізацію, майстер тільки тоді створює об'єкт в масштабі.

- Які бувають труднощі у українських скульпторів?

- У Європі скульптори забезпечені фінансовою та організаційною підтримкою, державними та приватними замовленнями, сучасним інструментарієм. В Україні це проблема не тільки скульптури, а культурного сектора в цілому. Тут, на державному рівні, відсутня культурна політика. Культура не є пріоритетним питанням як щось не термінове і не важливе. У той час як  у довгостроковій перспективі саме вона малює портрет суспільства. Розуміння апаратом управління значущості культури та її впливу на розвиток сучасного суспільства - це важливі умови для розвитку цього сектора в країні, і всіх його напрямків, включаючи скульптуру.

- Як молодому скульптору заявити про себе в Україні? Як зробити так, щоб роботи побачили?

- Надіслати заявку на Kyiv Sculpture Project Prize . Брати участь в інших конкурсах та преміях в Україні і в світі, подаватися на західні грантові програми.

- Розкажіть про проект Kyiv Sculpture Project 2014.

- Другий Міжнародний фестиваль сучасної скульптури відкриється в травні 2014 року і триватиме до 10 липня. KSP представить Основний проект - роботи фіналістів Міжнародної скульптурної премії для молодих художників, і Спеціальний проект - скульптури сучасних британських художників. Особливу увагу буде приділено безкоштовній освітній програмі. Протягом фестивалю відбуватимуться тематичні екскурсії для всіх бажаючих, майстер-класи для дітей, лекції для студентів. Відгуки про перші фестивалі були позитивні. Досвід 2012 показав, що сучасна скульптура цікава не тільки професійному співтовариству, але й широкому глядачу. За місяць дії фестивалю його відвідало більше 600 000 чоловік. Є суспільний запит. Ми ставимо перед собою завдання не тільки поліпшити думку українського глядача про українську скульптуру, а розширити його знання про публічне мистецтві в цілому. І сподіваємося, що фестиваль стане майданчиком для спілкування, натхнення та розвитку кожної людини, яка його відвідає.

Зараз ви читаєте новину «"Культура малює портрет суспільства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі