Ексклюзиви
понеділок, 28 грудня 2020 19:45

Козаки у космосі і знищення комуняк: українські комікси поєднують історію і фентезі
8

Українські комікси неофіційно називають мальописами або мальсторіями
Фото: Валерій Шмаков
Українські комікси неофіційно називають мальописами або мальсторіями
Українські комікси неофіційно називають мальописами або мальсторіями
Українські комікси неофіційно називають мальописами або мальсторіями

Стереотип про те, що комікси - це дитячий жанр, зникає. Їхній середньостатистичний покупець - чоловік 22-25 років. Про це розповідає оглядач коміксів і кіно Мар'яна Янкевич. Ніша українських коміксів росте з кожним роком, каже вона.

Якими є комікси в Україні і як відбувається їх розвиток?

Українські комікси ще називають мальописами чи мальсторіями - це неофіційно затверджений українською комікс спільнотою аналог слова "комікс".

Мальописи в Україні радше мають хаотичний та не систематичний рух. І як би видавництва не планували системність, та економічна нестабільність 2020 року внесла свої корективи. Але ситуація з українськими видавництвами доволі оптимістична. 2019 року у порівнянні з 2018-м, видавничі сили збільшилися у 138% - на противагу 68-ми минулоріч було видано 162 проєкти. Це інформація за даними статті Ярослава Мішенова на UA Geek. Що не день, з'являються нові видавництва, нові проєкти із амбітними планами. Відбувається інтеграція мальописів у сферу кіно, театру та навіть реклами. Перспектив у цьому напрямку багато.

Які українські комікси існують?

Зараз на ринку представлено два варіанти мальописів, які нам пропонують українські видавці: ліцензії — офіційно перекладені та видані українською іноземні мальописи; та оригінальні, створенні вітчизняними авторами. В рідкісних випадках до створення українських коміксів також долучаються іноземні автори та художники, що часто практикує видавництво UA Comix.

Більше оригінальних чи адаптованих?

Загалом видавництв, які займаються окрім ліцензій ще й просуванням українських проєктів, близько 10: UA Comix, Vovkulaka, ArtHuss, The Wiil Prodaction, Lantsuta, Malopus, Fireclow, Northernlights, Роман Крижанівський, Троє проти зла.

Та не всі з перелічених є оригінальноцентричними. Хтось систематично видає суто українські проєкти, хтось 50/50, а хтось робить просто пробу ґрунту, намагаючись зрозуміти, чи взагалі українські мальописи потрібні, орієнтуючись на активність покупців. І останніх — більше.

Українських мальописів, розрахованих на дітей, не так уже й багато

Найкрупніший творець оригінальних українських мальописів в Україні - видавництво Ukrainian Assembly Comix. Займається суто українськими мальописами, залучаючи у процес створення не тільки українських, а й закордонних художників та сценаристів. Зокрема "Світ хаосу" грецького автора Костаса Пантауласа; майбутній графічний роман "Гамлет" від чілійського художника, режисера та актора Макса Сіра; "Захисник вогню" написаний сценаристом іранського походження Іманом Тадайоном, а команда, яка працювала над мальописом "Хроніки Аптауна", взагалі практично вся складається з іноземців. При чому сам мальопис висвітлює корупційний світ України, тільки в паралельній реальності.У свій час примірник придбав тодішній президент Петро Порошенко.

Теми коміксів і справді різнобічні.

Виділити одну тему мальописів цього видавництва доволі важко, хоча локальний мем про "Козаків багато не буває" - говорить сам за себе, бо тематика козаків і справді заполонила видавничі уми. Вписувати своїх історичних персон в різножанрові ситуації — це не новинка для світу мальсторій.

"В землю" горрор історія про помсту; "Характерник" - кіберпанкове майбутнє у поєднанні з крутими характерницькими прикалюхами; "Курган" - ще один майбутній проєкт про м'язистих козаків; "Максим Оса" - нещодавно анонсована історична класика українського мальопису від Ігора Баранька. До слова мальопис - уже мав наклад і вважається важливим артефактом з історії українського мальописного мистецтва як і сама постать Ігора Баранька.

 

До речі, один із перших мальописів "Козаки на орбіті" поєднує не тільки тему козаків, а й апелює до космічної тематики, про яку також варто згадати, адже це ще одна улюблена тема видавництва UA Comix. Звісно це не всі реалізовані проєкти цим видавництвом. UA Comix видало коло 30-ти одиниць, на даний момент анонсувало ще 7 мальописів.

Vovkulaka - видавництво в першу чергу відоме своїм антиутопічним проєктом Олександра Корешкова "Серед Овець", це один із найуспішніших їхніх українських проєктів, який минулого року був виданий збіркою у твердій обкладинці під назвою "Книга 1", а усі примірники у форматі синґлів практично розпродані. Для українського ринку — це вважайте солд аут на тисячному концерті для місцевої групи, що лабає рєпи у сусідньому гаражі.

Цікаво, що "вовкулаки" зайняли також нішу дитячого мальопису і видали уже три проєкти, розрахованих на молодшу авдиторію: "Кімка мандрівник", "Перша лисяча експедиція в Африку", "Шмаркачі".

Дитячих українських коміксів менше, ніж дорослих?

Українських мальописів, розрахованих на дітей, не так уже й багато. Стереотип про те, що комікси - це дитячий жанр, помаленьку та невпинно зникає. За словами видавців UA Comix та Vovkulaka, їхній середньостатистичний покупець - переважно чоловічої статі від 22-25 років.

 

The Wiil Prodaction — найскандальніше видавництво, яке було створене під один лиш проєкт "Воля". "Княжа воля" - про паралельну реальність інтерпретовану на хом'яків, "Вогневир", "Звитяга", чи " "Кібер Край" - дуже на "Cyberpunk 2077" змахує. Все яскраво солодкаво мальописно кіберпанково патріотичне, де знищують комуняк та іншу всяку погань. Багато видавництв лиш зондують ґрунт, видавши по одному українському проєкту. Для когось це спроба вступити на цей слизький шлях невдячного та часом нестерпного виробничого пекла, а для когось просто практичний досвід.

До речі, часом можна зустріти і самвидави. До того ж, важко розібратися в позиціюванні таких мальописів, коли вони написані російською мовою. За яким принципом їх вважати українськими? Територіальними? Тоді напевно варто вказувати при друці мальсторії номер домашнього принтера, бо інакше легко переплутати.

Чи складно було українському коміксовому руху розвиватися у 2020 році?

Було скасовано як мінімум три масштабні коміксові фестивалі, уже не згадую про звичайні книжкові події. А це один із ключових моментів збуту мальописів, що дає одразу старт новим проєктам.

В результаті численні серійні видання, які мали виходити принаймні щоквартально, перенеслися на кращі часи. Зараз видавці намагаються втриматися на плаву. Хтось спамить передзамовленнями, а хтось перейшов в економ-режим.

Зараз мальописним видавцям потрібен справжній супер герой, який допоможе вижити у цьому мороці бентеги та світового колапсу. І таким героєм є кожен з нас. Не потрібна супер сила, аби вбивати поганців, всього на всього підтримати малий та середній бізнес гривниками. Це цілком реально, зважаючи на те, що ринок поповнюється українськими мальописами, навіть незважаючи на катастрофічні наслідки епідемії. Все в наших руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили найпопулярніші українські комікси: топ-10

Синґл - найпоширеніший формат американського коміксу - 24 сторінки. Проте за кордоном синґл передбачає періодичність випуску, а в Україні часто уже завершені міні історії на 24 сторінки можуть називатися синґлом. Через відсутність офіційного мальописного сленгу в Україні, поки що важко толком дотримуватися конкретних визначень - каже Мар'яна Янкевич.

Мальовані історії у сітці з баблами добре відомі поколінню 90-х, адже саме тоді почала свій шлях українська коміксна індустрія. Починаючи з 90-х років автори намагалися робити власний національний продукт. Звідки з'явилось уявлення про формат оповідань у вигляді малюнків з текстом – невідомо. Можливо перші вітчизняні поїздки за кордон сприяли уявленню про формат коміксів, оскільки у Радянському союзі, деінде з'являвся мальовані оповідання, схожими за своїм форматом на комікси. Зародження окремої індустрії видавництва коміксів пройшло стрімкий шлях від козацьких історій до фантастичних новел у космічному просторі. На відмінно від європейських та американських традицій, в Україні, жанр коміксів за короткий проміжок часу незалежності зробив великий крок у своєму розвитку.

Українські комікси тоді й зараз – це українізовані у політичному та патріотичному сенсі історії, де чітко виражені історичні події часів українського народу – історичні постаті, явища, легенди та міфи. Багато вітчизняних художників розповідали, що неодноразово виражали бажання та надавали ідеї видавцям, щодо створення історичних коміксів або перероблення класичних творів, що ми бачимо на початку доби видавництва в Україні.

Перший український комікс був надрукований ще у далеких 20-30-х роках минулого сторіччя – "Чорнокнижник з Чорногори" віршована поема написана Ярославом Вільшенком. Постає вірне питання – що у першу чергу вважати українським коміксом. Стіни єгипетських пірамід прикрашались малюнками та у якомусь сенсі були першим образом коміксів того часу, їх не вірно вважати першою графічною історією. Так і з "Чорнокнижник з Чорногори", це скоріш оповідання прикрашене малюнками, де малюнок є додатковою формою до тексту, а не навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Козаки у космосі і знищення комуняк: українські комікси поєднують історію і фентезі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі