неділя, 26 листопада 2017 13:20

"Касабланку" називають кращим фільмом всіх часів та народів

"Касабланку" називають кращим фільмом всіх часів та народів
"Касабланка" з Хемфрі Богартом та Інгрід Бергман у головних ролях. Фото: Вікіпедія

26 листопада 1942 року в Нью-Йорку відбулась прем'єра одного з кращих фільмів світового кіно "Касабланка" з Хемфрі Богартом та Інгрід Бергман у головних ролях. "Касабланка" виграла три "Оскари", у тому числі у категорії "найкраща картина". Персонажі, діалоги й музика стали світовими культурними символами.

Після початку Другої світової війни марокканське місто Касабланка стало одним із головних транзитних пунктів, звідки біженці з Європи намагалися виїхати до Америки. Інтригу фільму побудовано за класичними законами мелодрами, де щастю героїв перешкоджають зовнішні обставини. Сюжет зосереджений на внутрішньому конфлікті людини, якій доводиться вибирати між любов'ю й гідністю, між коханою жінкою і необхідністю вчинити правильно — допомогти їй та її чоловіку, лідеру руху Опору, втекти з Касабланки для продовження боротьби з нацистами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Розвіяні вітром" визнаний фільмом усіх часів

Для режисера Майкла Кертіса, уродженця Будапешта, "Касабланка" стала найвищим досягненням — "Оскари" за найкращий фільм року і режисуру. Драматична напруга не спадає протягом усього фільму. Старанно виписано всі відтінки стосунків Ріка та Ілзи. Відчуття їхньої трагічної приреченості, ба більше — трагічної суєтності всього життя, створюється майстерним операторським опрацюванням кожного кадру. "Касабланка" виграла три "Оскари", у тому числі у категорії "найкраща картина". Персонажі, діалоги й музика стали культурними символами, а популярність фільму зросла до такого масштабу, що понині його часто називають серед найкращих фільмів усіх часів та народів.

Зараз ви читаєте новину «"Касабланку" називають кращим фільмом всіх часів та народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі