Ексклюзиви
неділя, 04 вересня 2016 20:37

До роковин смерті відкрили пам'ятник Василю Стусу
9

Фото: Валерій Шмаков
Сестра Василя Стуса Марія (посередині) разом з його племінницею (справа)

На території львівської гімназії міжнародних відносин ім. Василя Стуса відбулось урочисте відкриття пам'ятника українському поету-дисиденту, перекладачу, прозаїку, літературознавцю та правозахиснику.

Як відомо, сьогодні, 4 вересня виповнюються 31-ші роковини смерті Василя Стуса.

Двометровий пам'ятник із вапняку встановили за рахунок пожертв батьківської громади, вчителів та випускників закладу. Гімназія носить ім'я Василя Стуса з 1999 року, з тих пір тут почали думати про власний пам'ятник поету. Монумент був виготовлений як дипломна робота студента Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша Віталія Думина.

На церемонію відкриття завітала сестра Василя Стуса Марія разом з його племінницею, а також Микола Удод – проректор Донецького національного університету, якому нещодавно було присвоєно ім'я Стуса.

"Самопроголошена злочинна влада в Донецьку мабуть боїться самого образу та імені Стуса, бо минулого року зняла барельєф і пам'ятну дошку з філологічного факультету, де навчався поет. Де сьогодні знаходиться цей барельєф невідомо, ми просили щоб передали його в Вінницю, де в екзилі працює Донецький університет, але віддавати вони його теж не хочуть", - розповів Микола Удод.

Як зауважив поет і політв'язень Ігор Калинець, колись прогресивними людьми з Росії був створений музей в таборі на Уралі, де сидів Стус. Там демонструвалася камера у якій він помер, та можна було довідатися, хто ще із дисидентів сидів.

"Виявляється цього музею там вже нема, зате з'явився музей наглядачів. Ось така Росія вбила Стуса", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Втрьох взялися попід руки і гуляли по Хрещатику чекаючи на арешт" – історик Вахтанг Кіпіані про Стуса

"Коли брата перший раз арештували, про це ще ніхто не знав, але тривожні чутки до мене уже дійшли. Я не могла повірити, бо з дитинства він був дуже скромним, добрим і ввічливим. Не пригадую жодного випадку коли б він вчиняв якісь збитки батькам. Я добивалася, щоб хтось зі слідчих зі мною поговорив. Зрештою, той слідчий, який мав зі мною розмову звинуватив Стуса що той вважає себе великим поетом і погано говорить про радянську владу та колгоспи. А я йому відповідаю, - ми з братом жили в селі і пам'ятаєм, як наша згорблена бабуся щодня тягнула з колгоспу картоплю щоб нас прогодувати. І він замовк", - згадує сестра Василя Стуса Марія.

Зараз ви читаєте новину «До роковин смерті відкрили пам'ятник Василю Стусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі