вівторок, 15 травня 2018 15:54

Герой коміксів Укрмен подібний до патрітичного Капітана Америки

19-20 травня в Києві відбудеться фестиваль популярної культури Comic Con. Включатиме 8 секцій: фантастичне кіно, комікси, літературу, косплей, відео та настільні ігри, японську анімацію аніме та комікси мангу.
Огранізатор фестивалю Олександр Шагурів розповів Gazeta.ua про українські комікси, які представлять на секції.

Минулого року на Comic Con презентували проект коміксу "Укрмен". Чи його вже видали? Яким постав його герой?

Перший том цьогоріч вийшов у видавництві "Рідна мова". Укрмен – звичайний київський студент Богдан Білий. Коли дізнається, що Україна в небезпеці, насувається екологічна катастрофа - у нього виявляються суперздібності. Перетворюється на підкачаного хлопця в геройському костюмі. На грудях -жовта літерою "У". Бореться з науковцем, який перетворився на злого генія і вигадав план знищення Києва. Створення "Укрмена" - спроба показати супергероя українського патріота.

У 1940-х, коли з'явилися комікси про супергероя, в Америці був період депресії

До кого із супергероїв з американських коміксів найбільше подібний Укрмен?

Нагадує Капітана Америку, який долає ворогів, що загрожують його країні. Капітан Америка – американський офіцер, який через експеримент отримав надзвичайні здібності Його вороги – нацистські організації. У 1940-х, коли з'явилися комікси про супергероя, в Америці був період депресії. Населення потребувало підбадьорення в часи війни. До початку 1990 років супергерої долали зло під американським прапором, як у фільмі "5 елемент". Останні 5-8 років сюжети змінюються. Герої різних національностей об'єднуються заради подолання спільного ворога – космічних монстрів.

Чи є в Україні традиція коміксу?

- У радянські часи комікс зародився саме в Україні. Видавали гумористичний журнал "Перець". На жаль, потім традиція перервалася. Сучасний український комікс почав відроджуватися в 1990-х на базі французьких творів. Їх переосмислювали київські художники Олексій Чебикін і Ігор Баранько. Героями історій стали князі Київської Русі й козаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 подій, заради яких варто відвідати Kyiv Comic Con


Які основні теми коміксів зараз?

Героями продовжують виступати козаки. З'явилися закручені сюжети. У "Волі", яка з'явилася минулого року – історія національно-визвольних змагань 1917-1921 років. Персонажам надали яскравого колориту. Голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський – геніальний професор із видатним інтелектом. Академік Вернадський створює біологічну зброю. Цар Ніколай ІІ, якого в Росії канонізували 1981-го, може воскрешати мертвих. Через те, що солдатів Червоної Армії показали в образах зомбі - комікс обговорювали на російському телебаченні на рівні скандального ведучого Володимира Соловйова. Вклали ідеологічний зміст. Також популярні комікси про героїв АТО.

Автор: beztabu.net
  Фрагмент з коміксу "Воля"
Фрагмент з коміксу "Воля"

Через те, що солдатів Червоної Армії показали в образах зомбі - комікс обговорювали на російському телебаченні


Чи з'являються нові жанри?


Нещодавно вийшла друком антиутопія "Серед овець" Олександра Корешкова. Автор працював на заводі. Звільнився, бо мав покликання малювати. Головний герой коміксу - вовк, який працює на заводі серед овець. Його звільняють за порушення трудової дисципліни. Автор розкриває історії корупції, зловживання владою. Змальовує маленьку людину. Суть героя вовча – він сильний, незалежний. Але перебуває серед слабких і покірних овець. Комікс – чорно-біло-червоний. Поєднання нагадує стару радянську техніку пропагандистського плакату. У "Серед овець" - певний сентимент до радянської й пострадянської пролетарської естетики.

Чи виходять комікси у веб-форматі?

Їх багато. На фестивалі представлять жартівливі добірки інтернет-коміксів про Голуба Генадія української авторки Кого. Брутальний голуб – по-своєму протистоїть проблемам. Доки інші герої вирішують сентиментальні питання, Генадій не ведеться на емоційні провокації. Запросто гадить на людей, які йому не подобаються. Є подібні роботи про цинічного гуся.

Автор: comiccon.kiev.ua
  Комікс про голуба Генадія
Комікс про голуба Генадія


Найбільший український фестиваль популярної культури Kyiv Comic Con відбудеться 19-20 травня. У столичному Українському домі пройдуть презентації кіно- й анімаційних проектів, коміксів і відеоігр, лекції та воркшопи. Учасники косплею продефілюють у образах і костюмах улюблених героїв із найвідоміших фільмів, фантастичних творів і коміксів.

Зараз ви читаєте новину «Герой коміксів Укрмен подібний до патрітичного Капітана Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі