субота, 08 квітня 2017 01:03

Фільм "Земля" заборонили через 9 днів після прем'єри
6

Постер до фільму "Земля" художників братів Стенбер
Олександр Довженко під час зйомок фільму "Земля"
Кадр з фільму "Земля"
Олександр Довженко (праворуч) і Данило Демуцький вибирають правильне положення камери для кадру
Знімальна група вибудовує потрібний кадр

Сьогодні виповнюється 87 років з дня виходу чорно-білого німого фільму Олександра Довженка "Земля". Його презентували 1930 року в Києві. Але вже через 9 днів заборонили до показу в кінотеатрах. Офіційна причина – натуралізм та замах на звичаї.

Фільм триває – 89 хвилин. Партійне керівництво наполягало на кінострічці про необхідність колективізації. За цієї умови дозволило зйомки. За сюжетом, сільські бідняки відбирають землю у куркулів. Потім ділять її та орють. Селяни добиваються, щоб селу виділили трактор. Довіряють його головному герою Василю. В кінці фільму він гине від куль колишніх власників землі.

Однак Довженко, попри схвалений партією сценарій, акцентував увагу на довгих планах української природи, сільських пейзажах, садів з яблунями, обличчях героїв на повний кадр.

Фільм переглядали 32 комісії. Кінострічка їм не сподобалася. Проте офіційної причини для її заборони не знайшли. Тому почали вигадувати приводи для критики. Наприклад, в кадрах з великими яблуками і кавунами вбачали вихваляння куркульства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втрачений український фільм знайшли в французьких архівах

Зрештою, стрічку заборонили до 1958 року. Говорять, за вказівкою Йосипа Сталіна. Пізніше – дозволили до показу, після міжнародного референдуму у Брюсселі. Там він увійшов до 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

У Європі стрічка мала успіх. Після прем'єри у Берліні про Олександра Довженка з'явилося 48 публікацій. А у Венеції італійські кінематографісти назвали Довженка "Гомером кіно".

У 2012 році Національний центр Олександра Довженка реставрував фільм на основі версії 1930 року. Етно-гурт "ДахаБраха" записав музичний супровід на замовлення Довженко-Центру.

Стрічку визнають митці всього світі. У фільмі "Манхеттен" 1979 року американця Вуді Аллена головний герой дивиться кінострічку Довженка. А у поляка Анджея Жулавського в картині "Головне – любити" на стіні будинку висить афіша "Землі".

На американському веб-сайті IMDB, фільм оцінюють в 7,5 балів з 10. Сайт є одним з найбільших інформаційних ресурсів про кіно у світі.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Земля" заборонили через 9 днів після прем'єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі