четвер, 12 квітня 2012 15:17

Фільм колишнього львів'янина відкрив Дні польського кіно

Фільм колишнього львів'янина відкрив Дні польського кіно
Фото з сайту volynpost.com

11 квітня у 9 містах Україні розпочалися Дні польського кіно. У кінотеатрах покажуть 7 фільмів з Польщі, знятих у 2010-2011 роках. Проект відкрив показ стрічка "Гімназійний випуск 1947" у столичному "Кінопалаці".

"Фільм зняв режисер покоління Анджея Вайди Януш Маєвський, - каже продюсер стрічки Влодзімєж Нідерхаус. - Сюжет частково автобіографічний. Головний герой, як і режисер, після Другої світової війни приїздить зі Львова до Кракова. Потрапляє у хорошу гімназію, знаходить нових друзів. Випадково потрапляє до вуличних заворушень і його арештовують. Це історія про боротьбу за душу хлопця під впливом фізіологічних змін, політики, тиску системи. Картина "Роза" - теж стосується повоєнної історії. Її засипали нагородами не лише у Польщі, але і закордоном. Фільм високомистецький, але досягнув у Польщі комерційного успіху".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший фільм режисер зняла про розумово відсталих

"Роза" - це розповідь про колишнього солдата польської Армії Крайової. Він втратив усе і 1945-го мандрує Мазурами. Зустрічає дружину німецького солдата Розу. Вона живе самотньо. Холодно приймає чоловіка на ночівлю. Той починає допомагати жінці по господарству, яка насправді потребує захисту і тепла. Між обома зароджується кохання.

"2010-го на покази фільмів вітчизняного виробництва до польських кінотеатрів прийшло 5 мільйонів глядачів. 2011-го — майже 12 мільйонів, - каже директор Польського інституту Ярослав Годун. - Такій популярності сприяє державна культурна політика та імена режисерів, які продовжують знімати кіно. Наприклад, Агнєшка Холланд з фільмом "У темряві", який номінували на Оскар. Від січня цього року на нього сходило 1 млн 300 тис людей. Загалом на минулий рік наші кінотеатри прийняли 38 млн глядачів. Це майже вся Польща".

Дні польського кіно триватимуть до 18 квітня. У столиці фільми можна подивитися у кінопалаці "Кінопанорама". Покази у Севастополі будуть безкоштовними.

Зараз ви читаєте новину «Фільм колишнього львів'янина відкрив Дні польського кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі