Ексклюзиви
вівторок, 23 березня 2021 13:26

Довженко-Центр повернув в Україну загублений фільм

Довженко-Центр повернув в Україну загублений фільм
Харківська актриса Олена Валерська грає головну роль у німій стрічці 1927-го "Кіра Кіраліна", яку повернули до України з Німеччини. Фото: Довженко-Центр.

Довженко-Центр повернув в Україну фільм "Кіра Кіраліна" 1927-го виробництва Всеукраїнського фотокіноуправління.

Картина прибула в фільмофонд з Бундесархіву, Німеччина, на запит Довженко-Центру. Довжина плівки - 1538 м.

"Кіра Кіраліна" є останньою і єдиною збереженою кінострічкою авангардного театрального режисера Боріса Ґлаґоліна, а також одна з небагатьох робіт в українському кіно художника Роберта Шарфенберґа, який працював з Бертольдом Брехтом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обрали найкращі сценарії фільмів та серіалів

В основі сюжету роман румунського письменника Панаїта Істраті. Щоб розрахуватися з боргами, батьки ще до народження продають свою дочку Кіру старому каретникові - багатію Ставро. Коли дівчині виповнилося 13 років, Ставро взяв її до себе дружиною, у них народжуються діти. Постійні приниження штовхають Кіру на шлях розпусти.

Головну роль виконала акторка харківського Театру ім. І. Франка Олена Валерська. Ймовірно, це єдина її поява на кіноплівці, що збереглася. В картині також з'являється зірка кримськотатарського кіно 1920-х Хайрі Емір-заде, відомий за фільмом "Алім" 1926-го.

Раніше Довженко-Центр повернув в Україну стрічки "Тарас Трясило" 1926-го та "Людина та мавпа" 1928-го. Їх репрем'єри з сучасними саундтреками відбудуться цьогоріч.

Картину "Тарас Трясило" створили за однойменною поемою Володимира Сосюри про боротьбу козаків на чолі з гетьманом Тарасом Трясилом проти польської шляхти у XVII ст. Фільм віднайшли 1998 року у Франції, де він зберігався під назвою "Татари". Науково-популярний фільм "Людина та мавпа" знайшли у Національному кіноархіві Японії.

Зараз ви читаєте новину «Довженко-Центр повернув в Україну загублений фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі