пʼятниця, 12 липня 2013 18:39

"Часто хочуть дівчину з косою, як у Тимошенко" - столична майстриня

Колишня педагог Тетяна Степаненко вже майже 20 років продає українські ляльки власного пошиття. Каже, що колись її ляльками цікавився тодішній прем'єр-міністр Віктор Ющенко, а також Віктор Пинзеник і голова Європейського банку.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua.

"Займаюся виготовленням ляльок уже майже двадцять років. Є різні моделі. Але тільки в українському стилі - інших не шию. Спочатку були ляльки-мотанки, а потім захотілося чогось оригінальнішого", - говорить жінка.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Вона вперше представила свої роботи у садибі "Мамаєва Слобода". Заплативши лише 100 гривень за вхід, очікує хорошого прибутку.

Коли вирішили зайнятися творчістю?

Як вийшла на пенсію, з'явився вільний час. Була педагогом у дитячому садку. І там працювала над патріотичним вихованням діток. Акцент був на всьому українському: розповідала про традиційні костюми, вишивки. Ми проводили традиційні свята – Калиту, Вечорниці тощо. Але завжди хотіла займатися пошиттям українських ляльок.

Як діти сприймали таке виховання?

Дітям дуже подобалося. Узагалі все, що стосується народних традицій, діти сприймали, як щось дуже природнє. Якщо на Калиту кусають корж, то вони це роблять, якщо ж вишиванка – це гарна сорочка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вважали, що лялька-мотанка вночі оживала й могла нашкодити дитині

Їхні батьки не були проти?

Батьки навпаки дуже підтримували. Тоді все відроджувалося. У Києві найкращі ранки були саме в українському стилі. Батьки були молоді, росли у Радянському Союзі і ще не зовсім орієнтувалися у народних традиціях.

Ця справа прибуткова?

Вона мені подобається набагато більше, ніж яка-небудь інша робота. Але щоб приносила достатньо грошей, не можу сказати. Це просто заняття, яке мене може трішки підтримати. Я вже на пенсії, тому це непоганий додатковий дохід.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Де представляєте свої роботи?

Зазвичай здаю ляльки у салон. Раніше їздила у Пирогово, але зараз там відбувається щось дивне. Буває, що замовляють у кафе, якщо інтер'єр в українському стилі. У мене немає можливості багато шити ляльок. Це ручна робота.

Скільки часу займає пошиття ляльки?

Важко сказати. Наприклад, вибираю яку хочу тканину. Це ж також час. А якщо це інша модель, треба ще й подумати над різними деталями. Але точно менше місяця. Зараз частіше шию. Якщо розроблена модель – готовий виріб створюю дуже швидко.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Замовляють уже готові моделі?

Зазвичай, купують уже ті, які у мене були. Але якось попросили зробити ляльку-чайницю, що складається. Часто хочуть дівчину з косою, як у Юлії Тимошенко. Також шила, щоб спідниця була у горошок. Але це більше російський стиль.

Ваші ляльки тільки для декору чи мають якесь функціональне призначення?

Зазвичай, для прикраси. Інколи вішають маленькі ляльки у машини. Такі коштують 50 гривень. Ще є лялька-грілка, яка ставиться на чайник чи каструлю. Її я продаю за 200 гривень.

Іноземці цікавляться вашим товаром?

Дуже часто беруть мої роботи. Коли сама продавала, пам'ятаю, навіть Ющенко приходив із головою Європейського банку. Це ще він не був президентом, тільки прем'єром. Я тоді торгувала у Пирогово. Тоді ще за долари продавали. Ющенко каже: "Продавайте за гривні!". Був ще Пинзеник, який відповів: "Хай продають, як хочуть. Не чіпай їх". І голова Європейського банку купив парочку Козака з Козачкою за долари. Але Ющенко не купував.

Зараз ви читаєте новину «"Часто хочуть дівчину з косою, як у Тимошенко" - столична майстриня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі